Osijek
PRIJEPORI OKO PROPASTI POZNATOG OBRTA

Bivše djelatnice Pekarne Arbanas za propast krive vlasnike
Objavljeno 1. kolovoza, 2014.

Nakon što je Glas Slavonije objavio informaciju o zatvaranju poznate pekarnice u Divaltovoj 116, posljednje iz lanca Pekarne Arbanas, javilo nam se nekoliko bivših djelatnica s nizom pritužbi na Sonju i Gorana Bošnjaka, vlasnika toga obrta.

- Vidim, pišete da vam se nitko od vlasnika nije javio na pozive i poruke za komentar o zatvaranju. To me ne čudi jer sumnjam da žele iznositi prave razloge što je propao nekada jaki obrt s gotovo 90 godina tradicije, koji je na vrhuncu imao desetak pekarnica u Osijeku i više od pedeset zaposlenih u vlastitoj proizvodnji i prodaji pekarskih i slastičarskih proizvoda. A glavni razlozi su njihovo loše poslovanje, za što je ponajprije odgovoran gospodin Bošnjak - tvrdi jedna bivša djelatnica (podatci poznati redakciji) koja je u Pekarnama Arbanas provela više od 15 godina.

Druga, koja je u obrtu s jednom od najdužih pekar sko-slastičarskih tradicija u Osijeku radila punih 18 godina, i to u proizvodnji lisnatih tijesta, i otišla među zadnjima, prije otprilike dva mjeseca, također je ogorčena i razočarana.

- Neću iznositi svoje ime jer upravo tražim posao u pekarskoj struci. Tvrdnje Zvonka Digule, tajnika Udruženja obrtnika Osijeka, kako su najviše krivi gospodarska recesija te jedna velika i gruba birokratska greška u svezi s isporukom brašna od prije nekoliko godina, samo su djelomice točne. Ima tu svega, a najviše loših poteza i nebrige za obrt i radnike. Pa nas je nekada bilo više od 50, a na kraju je ostalo samo četvero zaposlenih! Katastrofa... Plaće su ljudima kasnile po dva mjeseca, sada nam nisu isplaćene već četiri i pitanje je kada i hoćemo li ih uopće dobiti. Bilo je još propusta i pravo je čudo da ih inspekcija nije zatvorila. Žao mi je ne samo radnog mjesta nego i činjenice da jedna legenda grada Osijeka odlazi u zaborav - zaključuje naša sugovornica.

Tomislav LEVAK

Goran Bošnjak

suvlasnik Pekarni Arbanas

Ako im je bilo tako loše, zašto su ostale 15 godina?!

Prozvani suvlasnik Goran Bošnjak bio je iznimno razočaran ovakvim istupima.

- Ne znam što kome sada ovo treba, kao kad žena i muž koji se rastaju, a nekad su bili u velikoj ljubavi, počnu jako ružno pričati jedno o drugom... Nikome nije lako što se gasi obrt star 90 godina i sigurno nije ništa učinjeno namjerno. Naša obitelj trenutačno prolazi kroz jednu tešku fazu i zato ne bih ništa puno komentirao. Samo ću upitati: ako je tim djelatnicama bilo toliko loše, zašto su ostale 15 ili 18 godina?! Tu nitko nije radio kraće od pet godina, a u međuvremenu su drugi pekari i slastičari tražili ljude. Nikome ne treba prepucavanje preko medija - uzvratio je Bošnjak.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike