Regija
ŠOKAČKA ALKA NEZAMISLIVA JE BEZ LIPICANACA

Šokačka alka u Selcima Đakovačkim:
Boris Vukadin pogodio “u sridu”
Objavljeno 27. srpnja, 2014.

Pobjednik ovogodišnje, četvrte zaredom, Šokačke alke jučer održane u Selcima Đakovačkim je Boris Vukadin iz Piškorevaca. Drugo mjesto osvojio je Slavko Poplašen iz Selaca Đakovačkih, a treće njegov sumještanin Andrija Obrovac.

Ove godine za naslov najboljeg šokačkog alkara ukupno se borilo 15 natjecatelja, dok je u pripetavanje ušlo njih devet.

Pobjednički pehar i šokački šešir Borisu Vukadinu uručio je đakovački gradonačelnik Zoran Vinković, pokrovitelj Šokačke alke. Pehar za drugo mjesto predao je osječko-baranjski dožupan Dragan Vulin, a trećeplasiranom Goran Soldo, predsjednik Gradskog vijeća Đakova.

- Slavonija je dobila još jednu priredbu koja će postati tradicija. Slična je Sinjskoj alci, a njome se pokazuje slavonska ljubav prema lipicancima. Iz godine u godinu sve je više natjecatelja i posjetitelja. Nadam se da će ovo postati tradicijska priredba - kazao je Vinković.

Zamjenik župana osječko-baranjskog Dragan Vulin čestitao je organizatoru događanja jer je na ovaj način, bez obzira na to što Alka nije originalno slavonska tradicija, nego potječe iz Sinja, pronašao još jedan način očuvanja i promocije našeg najvećeg blaga, konja lipicanaca.

– Svaka priredba u kojoj su oni uključeni je na jednoj višoj razini, a na taj način se potiče uzgajanje tih konja. Osobito mi je drago što u posljednjih nekoliko godina raste broj uzgajivača i što sve češće ističemo to naše blago. U Sinju se ove godine održava 299. Alka, vjerujem da će i Selci Đakovački dočekati tu obljetnicu. Treba istaknuti da i ova priredba, uz Đakovačke vezove, pokazuje da su Đakovo i Đakovština najvjerniji čuvari izvorne slavonske tradicije i baštine - kazao je Vulin. Predsjednica KUD-a Hrvatska čitaonica Nada Denić rekla je da njihovo društvo rado pomaže organizaciju bilo kojeg kulturnog događanja u selu, pa se tako uključio i u Šokačku alku.

Željko Režić, predsjednik Konjičkog kluba Zenta, požalio se kako je kiša koja je noć prije pala umanjila broj natjecatelja, ali publike je bilo deseterostruko više nego prošle godine, što je pokazatelj da ta priredba iz godine u godinu raste i okuplja sve veći broj ljubitelja kako Alke, tako i ponosa Slavonije i Baranje, lipicanaca. Organizatori ovogodišnje, četvrte zaredom, Šokačke alke bili su Kulturno-umjetničko društvo Hrvatska čitaonica i Lovačko društvo Srndać iz Selaca Đakovačkih. M.Muškić

12 GODINA U KONJOGOJSTVU

Pobjednik ovogodišnje Šokačke alke Boris Vukadin kazao je kako se 12 godina bavi konjima. Na prvoj Šokačkoj alci je, kaže, bio drugi, a sada konačno prvi. – Teško je, treba se trenirati, a malo je vremena, pa što sreća da! - kazao je Vukadin.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike