Regija
NA UZV GRUDI I MAMOGRAFIJU ZA 3 MJESECA

U Općoj bolnici Našice na operacije
se čeka najkraće - tjedan dana
Objavljeno 28. srpnja, 2014.

NAŠICE - Pacijent koji se u Općoj bolnici Našice naruči za operaciju na bilo kojem bolničkom odjelu dugo ne čeka. Naime, za zahvate na Internoj, Ginekologiji, Kirugiji i Urologiji čeka se tjedan dana, i to dok se ne naprave prijeoperacijski pregledi. Međutim, mjesecima se čeka na dijagnostiku. Ultrazvuk grudi i mamografija u našičkoj bolnici čekaju se i do tri mjeseca, osim za pacijente s malignim bolestima koji se primaju u roku od tjedan dana. Dugo se čeka i na CT pretrage, dok su sve ostale zdravstvene usluge, kaže Martina Kubaša, pravnica u našičkoj bolnici, u medicinski prihvatljivom roku. Objašnjava da su liste čekanja za dijagnostičke pretrage rezultat malog broja aparata i uređaja i njihove dotrajalosti zbog čega se učestalo kvare. Umjesto skupih popravaka starih aparata i uređaja, investira se u nabavu novih.

- CT uređaj je, na žalost, zbog dotrajalosti često u kvaru te se mogu raditi samo neke regije, i to povremeno. Nedavno smo zatražili pomoć Ministarstva zdravlja za financiranje novog šesnaestslojnog CT uređaja jer je naš jednoslojni i preskupi su popravci, iznose i do nekoliko desetaka tisuća kuna. Nabavom novog, modernijeg CT uređaja skratili bismo listu čekanja i za CT pretrage – rekla je Kubaša.

Našička bolnica uspjela je skratiti listu čekanja na ultrazvuk abdomena s nekadašnjih nekoliko mjeseci na 20-ak dana. U planu je i smanjenje liste čekanja na ultrazvuk dojke i mamografiju.

- Sklopljen je ugovor o poslovnoj suradnji s doktorima radiolozima iz Doma zdravlja Osijek i uspjeli smo smanjiti listu čekanja za UZV abdomena. Kupnjom novog UZV aparata, koji bi trebao biti instaliran početkom kolovoza, očekujemo da bi tijekom rujna UZV dojke i mamografija bili obavljani u medicinski prihvatljivom roku – objašnjava Kašuba, dodajući da će ovih dana biti raspisan natječaj za nabavu novog kardiološkog holtera jer su dosadašnji dotrajali. Ulaganjem u novi holter, u našičkoj se bolnici nadaju smanjiti listu čekanja na pretrage srca na nekoliko dana.

U Općoj bolnici Našice pacijent se može osobno naručiti preko bolničke jedinice za centralno naručivanje, i to dolaskom, e-mailom ili faksom. No najbolji, najbrži i vjerojatno najprihvatljiviji način za bolesnika je, ističe Kubaša, izravno naručivanje na tražene preglede ili dijagnostičke postupke iz ordinacije izabranog liječnika opće / obiteljske medicine, pedijatra ili ginekologa u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. U praksi taj model koristi mnogo liječnika i sami naručuju svoje pacijente. S. Fridl

Liste čekanja posljedica su malog broja aparata i njihove dotrajalosti zbog čega se često kvare

Ulaganjem u novi holter nadaju se smanjiti listu čekanja na pretrage srca na nekoliko dana

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike