Regija
LJETNI VAŠAR U KARANCU I ZAVRŠNICA AKADEMIJE

Diplome “akademcima blata”, autohtona jela svima
Objavljeno 27. srpnja, 2014.
Akademiju su završili i članovi osječke udruge Inkluzija

KARANAC - Završnica Akademije blata i tradicionalni Ljetni vašar održani su u subotu u Karancu, na prostoru smještajnog kapaciteta Sobe kod Baje. Autohtona jela iz krušne peći, zemljanih lonaca i ćupova, bogata ponuda ručnih radova i tamburaška glazba, samo su dio sadržaja u sklopu ove dvije manifestacije koje je organizirala Baranjska kuća. Posjetitelji su mogli izrađivati predmete od gline na lončarskom kolu ili kušati jela “na varijaciju” graha, koja su pripravljali gosti iz vojvođanske Baračke, Mađarske i Hrvatske. Izloženi su bili i predmeti nastali tijekom šestodnevne “blatne” Akademije, među kojima glinene posude, pepeljare, vaze ili tanjuri, ali i čergaške te krušne peći.

- Ovo je šesti dan Akademije, svojevrsna završnica, koju smo spojili s Ljetnim vašarom, jednim od četiri (u svakom godišnjem dobu po jedan, nap.a.) koja organiziramo u Karancu - priča Vladimir Škrobo Bajo, vlasnik Baranjske kuće, podsjećajući kako je tema ovogodišnje Akademije bila primjena tradicionalne arhitekture u gastronomiji. Tijekom nje izgrađeno je nekoliko čergaških i jedna krušna peć, “flaster” (nogostup od cigle) i razni proizvodi od gline.

- Blato je najstariji materijal i može se upotrijebiti u raznim životnim područjima. Polaznici Akademije oduševljeni su učinjenim. Pokazali smo kako se nekada na selu živjelo i kako, zapravo, nije bilo potrebno toliko često odlaziti u trgovinu i kupovati razne namirnice - objašnjava Bajo, naglašavajući kako je ova priča zaintrigirala i predstavnike putničkih agencija koji pripremaju jednodnevne ili višednevne aranžmane, tijekom kojih će posjetitelji sami graditi peći od blata, brati povrće iz vlastitog vrta te pripravljati hranu u istim tim pećima.

Akademiju je završilo petnaestak polaznika, među kojima i članovi osječke udruge Inkluzija, ali i gosti iz Mađarske. Svima su dodijeljene diplome, a većina je izrazila želju za ponovnim susretom iduće godine.

Ivica GETTO
Zaštitni znak Akademije

Uz čergaške i krušnu peć, brojne posude s potpisima sudionika Akademije i ostalih izložaka, posebnu je pozornost privukla skulptura žene, koju je od blata izradio Andrija Bošnjak iz Branjinog Vrha. Postala je svojevsrni zaštitni znak Akademije i smještajnog kapaciteta Sobe kod Baje.

Možda ste propustili...

NOVI USPJEH MLADOG POVJESNIČARA

Ivano Bocor drugi put državni prvak

Najčitanije iz rubrike