Osijek
PREDSTEČAJNA NAGODBA POSRNULE TVRTKE

Osječki OLT novim poslovima
iz naslijeđenih poteškoća
Objavljeno 28. srpnja, 2014.
Stiže jesenska sjetva u OLT-u, i uz sve teškoće u poljoprivredi, očekuju povećanje narudžbi s domaćeg tržišta

Nakon što je 11. srpnja Nagodbeno vijeće Regionalnog centra Fine u Zagrebu prihvatilo izmijenjeni plan financijskog restrukturiranja i time dalo zeleno svjetlo prihvaćanju predstečajne nagodbe osječkog OLT-a, u tom vodećem hrvatskom proizvođaču poljodjelske mehanizacije vode se intenzivne aktivnosti na planu poboljšanja njegova poslovanja i izlaska iz teškoća u koje je dospio posljednjih godina, razdoblju naglašene gospodarske krize.

- Ovih dana očekujemo i dobivanje Rješenja o prihvaćanju predstečajne nagodbe od Nagodbenog vijeća, ali i što brže zakazivanje ročišta za potpisivanje izglasane predstečajne nagodbe od strane Trgovačkog suda u Osijeku, a potom i nastavak predviđenih aktivnosti - ističe Ante Ćerluka, predsjednik Uprave OLT-a.

Prema njegovim riječima, već u prvom ovogodišnjem polugodištu tvrtka je i u uvjetima velikih teškoća na hrvatskom pa i izvoznim tržištima poljodjelske mehanizacije, a nastalih zbog niskih cijena poljoprivrednih proizvoda i neredovitih državnih potpora, postigla dobre poslovne rezultate. Ukupan prihod je na razini prošlogodišnjeg, no on je ipak više nastao iz pružanja uslužnih poslova drugim tvrtkama (lasersko rezanje) i čak 30-postotnog rasta prodaje rezervnih dijelova nego iz prodaje gotovih proizvoda, a što i dodatno govori o smanjenoj kupovnoj moći poljoprivrednog sektora.

- Iako je pšenica ove godine imala iznimno niske prinose, stanje proljetnih usjeva, kukuruza, soje, suncokreta, šećerne repe i drugih kultura govori kako će poljoprivreda ipak raspolagati većim financijskim sredstvima, a to će onda 'pogurati' i tržište poljodjelske mehanizacija - s pravom se nada Ćerluka.

Uz pripremu dijelova za strojeve namijenjene jesenskim radovima, ovih dana u pogonima OLT-a intenzivno rade i na proizvodnji desetak platformi za branje voća. Nakon već obavljenih brojnih dogovora, u OLT-u očekuju da će ovih dana konačno zaključiti i operatibilan ugovor o velikom izvoznom poslu za partnera iz Nigerije, prema kojemu bi već u ovoj godini u tu afričku zemlju isporučili nekoliko stotina poljodjelskih strojeva, prije svega plugova, tanjurača, sjetvospremača i sijaćica za kukuruz.

- Bili bismo vrlo zadovoljni da ove godine u tu zemlju izvezemo i 200 naših strojeva, što bi nam onda otvorilo izvozna vrata za 2015. i sljedeće godine - kaže Ćerluka. On, uz te poslove, očekuje i skoro zaključivanje ugovora za isporuku dva vodotornja kupcima u BiH i još dva takva vodoopskrbna objekta u Srbiju, za što su već progovori i visokoj fazi. U OLT-u ne kriju ni zadovoljstvo rastom izvoza, to više jer je tijekom prvih šest mjeseci 2014. u BiH, Sloveniju, Srbiju, Kosovo i Makedoniju izvezeno približno polovica njegove proizvodnje. A kako upravo stiže i jesenska sjetva, vrijeme najintenzivnije prodaje poljodjelskih strojeva, u OLT-u, i uz sve teškoće u poljoprivredi, očekuju povećanje narudžbi s domaćeg tržišta.

Nikola VUKADINOVĆ
Uskoro još jedna plaća

Nakon što su poslije prihvaćene predstečajne nagodbe djelatnicima, njih 82, isplatili zaostalu plaću za veljaču ove godine, nastavak poslovanja za nekoliko dana omogućava isplatu i zaostale plaće za ožujak, sa zadovoljstvom ističe Ante Ćerluka, predsjednik Uprave OLT-a.

Najčitanije iz rubrike