Osijek
DVA MILIJUNA KUNA ZA ANTUNOVAC I IVANOVAC

Veliko zanimanje za povećanje energetske učinkovitosti uz 82,5 posto subvencije
Objavljeno 27. srpnja, 2014.

Dva milijuna kuna subvencija za energetsku učinkovitost na raspolaganju su mještanima Antunovca i Ivanovca pa bi fasade mnogih kuća trebale zasjati novim sjajem, ali i na kućama bi se trebala povećati ukupna površina solarnih kolektora kojih je već sada u Antunovcu podosta.

Izuzetnu priliku da im se subvencionira čak 82,5 posto investicije u bilo kojem zahvatu energetske učinkovitosti na obiteljskoj kući imaju mogućnost iskoristiti još do 28. srpnja kada se završava natječaj koji je objavila Općina Antunovac pa načelnik Ivan Anušić još jednom poziva sumještane da se prijave.

- Jedina smo općina od 40 jedinica lokalne samouprave koja je dobila tu mogućnost sufinanciranja, i to još 80 posto subvencije Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a mi smo se dodatno uključili u sufinanciranje tako da ukupna subvencija iznosi 82,5 posto, odnosno naši građani plaćaju samo 17,5 posto investicije. Ovo je odlična prilika da se uključe u jedna od dva programa koja su na raspolaganju, a interes je velik. U ponudi su financiranje nepovratnim sredstvima nabave opreme u programu korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama od fotonaponskih kolektora preko sustava grijanja na pelete ili solarno do vjetroelektrane, te program za provedbu mjera povećanja energetske učinkovitosti, što uključuje obnovu fasada, stolarije, izolacije... - kaže Anušić.

Konkretno, ako je vrijednost nove stolarije i fasade sedamdesetak tisuća kuna, najviše se subvencionira do iznosa od 60.000 kuna, a ostatak plaća investitor. U ovom mnogi vide šansu da “skockaju” kuće, a neki u tome vide šansu da urede i primjerice kuće roditelja i privedu ih drugoj namjeni - za iznajmljivanje turistima, što bi značilo i početak ozbiljnijeg povećanja broja smještajnih jedinica. Naime, Antunovac i Ivanovac su na međunarodnoj biciklističkoj ruti, a biciklista turista je iz dana u dan sve više s tendencijom povećanja jer se mreža biciklističkih staza povećava, a Općina Antunovac je osmislila i dvije zanimljive tematske rute: do poučne staze Stepski sokol i prema povijesnom lokalitetu srednjovjkovne utvrde.

Prvi konkretni radovi bi trebali početi nakon što komisija odradi svoj dio posla, odnosno upravo na vrijeme, pred jesen, kada su i vremenski uvjeti pogodni za fasaderske radove.D. Pejić

Možda ste propustili...

DJELATNICI VODOVODA SU NA TERENU

Nastavak ispiranja mreže hidranata

NAKON ISPITA UČENICIMA SLIJEDI VOŽNJA BICIKLOM

Natjecanje Sigurno u prometu 2024.

Najčitanije iz rubrike