Magazin
MARVEL COMICS ŠOKIRAO SVIJET STRIPA

Thor postaje žena, a bijeli
Kapetan Amerika - crnac!
Objavljeno 26. srpnja, 2014.

U utrci za zaradom “đavolski pakt” najpoznatijih američkih strip-izdavača i Hollywooda pokazao se posljednjih godina kao nepresušno vrelo iz kojeg se konstantno crpe milijarde dolara profita, a, sudeći prema sadašnjem razvoju situacije, tom se poslu ne vidi kraja.

Uostalom i zašto bi, kad je obostrana korist od suradnje poprimila tako divovske razmjere o kakvima do prije čevrt stoljeća nitko nije mogao ni sanjati. Drugim riječima, dvije najmoćnije stripovske korporacije - DC Comics i Marvel Entertainment (Marvel Comics) s velikim su holivudskim studijima (Warner, Universal, Fox, Paramount...) našle zajednički jezik pa se filmovanje strip-junaka pokazalo sjajnim marketinškim potezom koji osigurava bajoslovnu zaradu na kinoblagajnama. Sjetite se samo Batmana i Supermana (DC Comics), kao i Spider-Mana, Iron Mana, Thora, Captain Americe i X-Mena (Marvel), redom globalnih filmskih blockbustera s rekordnom zaradom na kinoblagajnama. Osim toga, jačanje financijske moći DC Comicsa i Marvela omogućilo je tim korporacijama da i same participiraju u produkciji svojih filmskih projekata. Sve u svemu, ovodobna veza stripa i filma čvrsta je poput najčvršćeg Supermanovog stiska, a kad je komercijalizacija superheroja u pitanju, svoj obol cijeloj priči daju i televizija (animirani serijali), kao i svi popratni marketinški poslovi od industrije memorabilija do reklamnih kampanja u kojima participira stripovska estetika tih dviju najmoćnijih američkih strip-institucija.

NOVI CRNI HEROJ SA ŠTITOM

No nije sve bajno i sjajno, bar ne kad su fanovi stripa u pitanju, prije svega oni koji na Marvelov i DC Comicsov stripovski svemir gledaju drukčijim očima, na starinski, tradicionalni način. A takvi su vrlo osjetljivi kad se suradnja Hollywooda i strip-korporacija pokaže manjkavom, odnosno kad filmovanje suoperjunaka ne ispadne po njihovu ukusu. Takvi su, međutim, u manjini i njihovo gunđanje na nove pustolovine Spider-Mana ili nekog drugog njihovog omiljenog heroja teško da remeti miran san šefova Marvela i DC Comica te šefova Warnera, Universala ili kojeg dugog korporativnog holivudskog diva. Jer nove generacije (ponajviše tinejdžerska publika) ne robuju stripovskoj tradiciji, njima je važno da na filmskom platnu gledaju spektakularna izdanja (u posljednje vijeme u 3D tehnici!) superjunaka dok gutaju kokice i ispijaju gajbe sokova.

Ono, pak, što je strip-tradicionaliste dodatno uzrujalo, odnosi se na još jedan drastični rez u klasičnoj, prepoznatljivoj stripovskoj estetici i etici, koja se do sada činila nedodirljivom. Radi se o tzv. mijenjanju rodnog i rasnog lista nekih od najpoznatijih i najpopularnijih strip-junaka iz Marvelova portfelja. Najnoviji potez te izdavačke kuće objavio je nedavno Marvelov direktor razvoja kreativnih projekata Joe Quesada u popularnom TV showu “Colbert Report”. Daklem, prvi se na udaru našao Captain America, kojeg je Marvel Comics za predstojeći film odlučio obojiti u crno, ali ne u crni kostim sa znakovljem američke zastave, nego u Afroamerikanca, crne puti! Zapravo u novom filmu umjesto starog Kapetana Amerike - Steve Rogersa - vodeću ulogu u borbi protiv zlikovaca preuzima Sam Wilson, poznatiji kao The Falcon, i to u afroameričkom izdanju. On će daklem biti novi, crni Kapetan Amerika, a kako će to sve izgledati, vidjet ćemo kad film dođe u kina.

Ipak, to bi fanovi još mogli i otrpjeti, ali teško da će progutati najavu kako će i kultni Thor postati drugi i drukčiji, ni više ni manje nego - žena! Za sada tek u stripu, no uskoro i na filmu. A to je već previše i za najtolerantnije stripoljupce, koji su zatrpali forume bijesnim komentarima na račun Marvela držeći da je to prvorazredni skandal i da je sve to povlađivanje moćnim lobijima koji bezobzirno zloupotrebljavaju “model političke korektnosti”, koji Hollywood nastoji promicati u većini svojih fimskih produkcija.

Objavu da će Thor postati žena, mnogi (ne samo strip-fanovi) smatraju komercijalnim samoubojstvom za Marvel Comics. “Svetogrđe je mijenjati superheroje iz djetinjstva milijuna čitatelja stripova, to je prava sramota za Ameriku, koja je izmislila superheroje kao oličenje svoje snage, pameti, hrabrosti...” žučljivo se glasaju obožavatelji legendarnog nordijskog heroja s čijim su crtanim pustolovinama odrastali, a nisu ih prestali čitati i gledati ni u poznim godinama.

Nemali se broj fanova također pita je li možda ženski Thor (Thorica) davno izgubljena rođakinja muškog Thora, no šefovi iz Marvela im poručuju da smire strasti jer novo vrijeme nosi i nove superheroje, odnosno da svako biće koje se koristi moćima Mjolnira postaje Thor.

“Ona nije privremena zamjena za muški lik. Ona je sad jedan i jedini Thor, i moćna je”, objasnio je Marvelov urednik Will Moss.

“Ove preobrazbe ne trebaju se smatrati ničim revolucionarnim. Vrijeme je za ove promjene. Iako nije revolucionarno, ipak je uzbudljivo”, rekao je Marvelov izvršni urednik Tom Brevoort.

THORICA U DONJECKU

“Mislim da je važno da se u ovakvim pričama događaju prirodne stvari koje slijede inherentnu logiku univerzuma, a istodobno su u stalnoj mijeni. To čini dramu... Kako bismo to postigli, moramo kreirati novu dinamiku”, pokušao je utješiti očajne fanove pisac Rick Remander oglasivši se za Marvel.com.

Bilo kako god, dvije su stvari ovdje bitne. Prva je da u utrci za zaradom sve barijere padaju. Druga je da ni do sada nezavisan svijet stripa nije više sam sebi dostatan, posebno otkad se spetljao s Hollywoodom. Ako se u sve to još ubaci sindrom političke, rasne i rodne (spolne) korektnosti, razumljivim se, premda ne i opravdanim, čini odluka da uskoro gledamo i čitamo kako Thorica mlati horde zločestih muških njuški, a crni Kapetan Amerika slijeće u Donjeck kako bi proruskim separatistima i Putinu održao lekciju iz demokracije...

I ODIN U ŠOKU
Superherojka stvorila samu sebe

Kad je Thorica u pitanju, odnosn žena Thor, već su objavljeni i detalji oko njezina izgleda. Superherojka će, daklem, imati plavu kosu i srebrno odijelo, uz, naravno, obvezatni zaštitni znak - čekić. Pritom se ciničnim doima priopćenje iz Marvel Comicsa u kojem stoji kako je klasični muški junak (Thor) onemoćao i više ne uspijeva zamahnuti svojim čekićem, pa se zbog toga morala pojaviti njegova ženska verzija - junakinja dostojna Thorova imena. “Ovo nije Žena-Thor, ni Lady-Thor, ni Thorita, ona je samo Thor. Stvorila je samu sebe, Thor ju je spasio, stigla je na Zemlju, pratila ga, mijenjala se kako bi mu bila što sličnija”, objasnio je Jason Aaron, autor nove serije stripova, za koje će ilustracije raditi Russell Dauterman. Stvarni pak identitet nove junakinje koja se krije pod Thorovom maskom nije otkriven, no budući da u svojim herojskim pothvatima maše uokolo Thorovim čekićem, jasno je kako utjelovljuje Thora. Kako će na to reagirati vrhovni nordijski bog Odin, za sada nije poznato. Vjerojatno je u šoku... Nova serija stripova počet će izlaziti u listopadu.

Umjesto starog Kapetana Amerike (Steve Rogersa) vodeću ulogu preuzima Sam Wilson, poznatiji kao The Falcon, i to u afroameričkom izdanju...

Najčitanije iz rubrike