Osijek
STAROST VOZILA

Vozni park GPP-a: Autobus rekorder
prešao više od milijun kilometara
Objavljeno 23. srpnja, 2014.

U voznom su parku GPP-a trenutačno 62 vozila, i to 26 tramvaja i 36 autobusa, a iako se stanje voznog parka, kaže direktor Alan Brezovac, može smatrati zadovoljavajućim, izražen je nedostatak vozila i za tramvajski i za autobusni promet. Ipak, pouzdanost vozila nije u pitanju, kažu u GPP-u, unatoč tome što je prosječna starost tramvaja 28 godina, a prosječna starost autobusa šest godina.

- Pouzdanost vozila u svim javnim prijevozima u državi i svijetu zakonom je zajamčena i mora biti na visokoj razini, ponajprije zbog činjenice da se javnim prijevozom svakodnevno koristi velik broj putnika. GPP-ova vozila bez problema prolaze redovite tehničke godišnje preglede, a dodatno se obavljaju periodički tehnički pregledi u GPP-ovoj stanici za tehnički pregled - kaže Brezovac.

- Sedamnaest tramvaja tipa T-3 potpuno je obnovljeno i pušteno u promet 2006. i 2007. godine. S obzirom na proširenje tramvajske mreže prošlih godina, broj je tramvajskih vozila postao nedostatan te se tramvajski vozni park dopunjavao vozilima iz ZET-a. Riječ je o tramvajima njemačke proizvodnje, tipa GT-6, koji su nabavljani 2009. i 2012. godine. Većina se tramvajskog prometa odvija obnovljenim tramvajima T-3, a tramvaji tipa GT-6 u promet izlaze isključivo u vrijeme špica te se njima dopunjuje ukupni kapacitet vozila - objašnjavaju iz GPP-a.

U voznom je parku i veteran tramvajskog prometa u Osijeku, a radi se o renoviranom Škodinom tramvaju iz 1926. koji se koristi za turističke vožnje. Rekorder po prijeđenim kilometrima jedan je od pet MAN SL 223 autobusa, s 1,386.442 kilometra na brojčaniku, što je ekvivalent 34,6 krugova oko Zemlje po ekvatoru ili 3,6 putovanja od Zemlje do Mjeseca.

- Cjelokupno je stanje voznog parka zadovoljavajuće, iako postoji problem nedostatnog broja voznih jedinica i u tramvajskom i u autobusnom prometu. No za sada uspijevamo opslužiti sve postojeće vozne redove i uslugu javnog prijevoza držati na zadovoljavajućoj razini. Ove smo godine od ZET-a nabavili tri rabljena zglobna autobusa Mercedes, na kojima se trenutačno obavljaju pregledi i uređenja u našim tehničkim radionicama. Time smo i završili planiranu nabavu vozila za ovu godinu, a investicije za iduću godinu bit će predviđene standardnim procedurama donošenja plana nabave i plana investicija - kaže Brezovac. I. Sekol

Postojećim tramvajima i kroz Višnjevac

Kako slijedi novo širenje tramvajske mreže, putnici se pitaju hoće li se nabavljati nova vozila, a iz GPP-a jasno poručuju - neće.

- Vodili smo računa i o povećanim potrebama u tramvajskom prometu. Kako trenutačno imamo 30 posto tramvajskih vozila u pričuvi, s otvaranjem nove dionice pruge nećemo imati većih problema te ćemo produženje pokriti vozilima iz pričuve, a postojeće ćemo vozne redove prilagoditi novim potrebama - kažu iz GPP-a.

Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike