Osijek
ZAKON O PRIVREMENOM UZDRŽAVANJU

Alimentaciju za djecu od države
u Osijeku prima 113 roditelja
Objavljeno 18. srpnja, 2014.
Alimentaciju uglavnom ne plaćaju nezaposleni roditelji

Roditeljima koji nakon rastave žive s djecom, ali imaju problem s neplaćenom alimentacijom, država je odlučila pomoći. Naime, dok je ranije bila praksa da se roditelj Centru za socijalnu skrb u slučaju neplaćanja alimentacije može obratiti i podnijeti zahtjev za plaćanjem o trošku države tek nakon šest mjeseci, Hrvatski sabor (u utorak) donio je Zakon o privremenom uzdržavanju prema kojem se to vrijeme skraćuje na najduže tri mjeseca.

- Mi u Centru trenutačno imamo 113 roditelja koji primaju alimentaciju za djecu o trošku države koju imaju pravo primati tri godine, nakon čega to pravo gube. Alimentaciju obično ne plaćaju nezaposleni roditelji, a procedura je takva da se roditelj koji prima alimentaciju nama javi, podnese zahtjev za isplatom alimentacije koja je proračunska stavka za privremeno uzdržavanje, a mi potom tražimo ovrhu koju provodi sud. Nakon određenog vremena, ako ne dođe do plaćanja, podnosi se kaznena prijava, no najčešće nemaju imovinu koja bi im se mogla ovršiti pa tu dolazi do problema u vezi s naplatom, pojasnila je Jelica Klobučar, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Osijek. Kaže kako je puno lakše kod zaposlenih roditelja kojima se nakon što drugi roditelj uputi prijavu, automatski stavlja ovrha na plaću. Klobučar kaže kako se, srećom, ipak većina roditelja uspije dogovoriti, ali konstantan broj zahtjeva za pomoći države pokazuje da će roditelji ipak odahnuti donesenim Zakonom jer će umjesto šest, sad prijavu moći podnijeti nakon tri mjeseca otkako su primili posljednju uplatu za alimentaciju, ili ju uopće nikada nisu dobili.

Inače, ima i pozitivnih primjera - roditelja koji nakon što se zaposle počnu plaćati alimentaciju, a roditelji s djecom dužni su potom obavijestiti o promjenama kako ne bi došlo do dvostruke isplate - roditeljske i one od strane države.

Marija MIHELIĆ
Iznos koji plaća država

Iznosi koje privremeno plaća država razlikuju se ovisno o dobi djeteta. Tako se za dijete u dobi do šest godina plaća 465,63 kune, dok je za dijete od sedam do 12 godina viša i iznosi 547,80 kuna. Za dijete od 13 do 18 godina vrijedi iznos od 602,58 kuna. Roditelj ima pravo na takvu isplatu tri godine, a država će od roditelja koji alimentaciju ne plaća potraživati uplaćeni iznos.

Možda ste propustili...

KAD SE MALE RUKE SLOŽE - SVE SE MOŽE

Stambeni kontejner za baku Koviljku je stigao

UZ STRUČNO VODSTVO RAMONE ANE DAVIDOVIĆ

Šetali se i upoznali osječke divove

Najčitanije iz rubrike