Regija
FESTIVAL KUHANJA I MJESNIH PROIZVODA

Mađarsko-hrvatska gastroseansa u Starinu
Objavljeno 17. srpnja, 2014.

ČAĐAVICA – Pod nazivom „Kuhajmo zajedno, I. Mađarsko-horvatska gasztroseansa“, u mađarskom Starinu (Dravasztara) održan je festival kuhanja i mjesnih proizvoda. Na festivalu su sudjelovale dvije ekipe KUD-a Podravina iz Čađavice, koje su dokazale svoje umijeće roštiljanja.

Prema riječima predsjednice KUD-a Marine Klen, natjecatelji su pripremali slavonska jela prema tradicionalnim receptima i salate za prilog. Svaka ekipa dobila je osnovni paket namirnica potrebnih za pripremanje jela, drvo i ugljen za potpaljivanje vatre i roštilj, a natjecatelji su morali sami pripremiti potrebno posuđe, pribor za jelo i začine. Pripremljena jela degustirali su članovi stručnog žirija, koji su vrlo pozitivno ocijenili pripremljena i aranžirana jela, a poslije ocjenjivanja započela je i javna degustacija.

Osim u kuhanju, čađavački KUD sudjelovao je i u kulturnom programu na ljetnoj pozornici s koreografijom Slavonijom od Save do Drave i spletom čađavačkih pjesama i plesova. Nastupili su i tamburaški sastav Biseri Drave te ženski zborovi mađarskih i njemačkih folklornih skupina. Pozdravne riječi svim sudionicima uputila je gradonačelnica Starina, dr. Borbala Saity, dok je Gastroseansu otvorio dr. Geza Szabo, predsjednik Baranjsko-županijskog neprofitnog saveza seoskog turizma.

Festival u Starinu jedna je od aktivnosti projekta IPA programa prekogranične suradnje Mađarska - Hrvatska 2007. - 2013. pod nazivom „GoGreen“.P.Žarković

Možda ste propustili...

“ANTUN HORVAT” NA NATJECANJU WORLDSKILLS CROATIA 2024.

SSŠ domaćin u disciplini Pekarstvo

OBILJEŽENE OBLJETNICE ROĐENJA VELIKANA

Cvijeće pred bistama Kršnjavoga i Bilinskog

Najčitanije iz rubrike