Regija
BRODSKI EURO INŽENJERING U STEČAJU

Dujmić i Pezer: Nedovršenu
zgradu ne možemo prodati,
zatezne kamate stižu
Objavljeno 16. srpnja, 2014.

SLAVONSKI BROD - Nemoćni jer su se našli u raljama banke i pravosuđa koje im je, kako tvrde, uništilo tvrtku, posao, privatnu imovinu, obitelj..., dvojica od trojice bivših vlasnika tvrtke Euro Inženjering iz Slavonskoga Broda, Ivo Dujmić i Zvonko Pezer, nedavno su presicom izvijestila novinare o situaciji u kojoj su se našli, s nadom da će se objavom priče stvari pomaknuti s mrtve točke. Agonija traje već pet godina, a sada im još jedino pomaže udruga Živi zid, koja je u spornu zgradu, višekatnicu u zagrebačkom Črnomercu, uselila socijalno ugrožene sugrađane. Cijela priča s gradnjom stanova krenula je idilično. Do rujna 2008., pune tri godine uspješno su poslovali, sagradili i prodali većinu od pedesetak stanova na obali i u Zagrebu. Tada je, kažu, imovina društva vrijedila oko pet milijuna eura, a dug prema Zagrebačkoj banci oko tri milijuna. No, zbog nekih, kako kažu, njima još uvijek nejasnih razloga, banka je 2009. godine prestala izvršavati svoje kreditne obveze.

- Zatražila je dokumentaciju (reviziju statike), koja za taj posao nije bila potrebna - kažu Dujmić i Pezer i za tvrtku Euro Inženjering počinju problemi.

- Zakočili su nas i radovi su prestali… - kažu partneri Pezer i Dujmić, kriveći banku za jednostrani raskid ugovora.

- Kupac za Zagreb je već postojao, ali građevinu je trebalo završiti. Završetka nema i kupac odustaje. Nakon godinu i nešto dana nemamo završen objekt, ne možemo ga prodati i uz to imamo zatezne kamate koje banka redovno zaračunava - dodaju.

U bezizlaznoj su situaciji, ističu. U kolovozu 2009. godine tužili su banku, nakon čega je slijedilo natezanje oko prolongiranja rokova, novi, nepovoljniji kreditni aranžman, s klauzulom promjenjive kamate, koju je sud u slučaju “Franak” već osudio.

- Kredit se nudi po sistemu jačeg, “uzmi ili ostavi”, sa znatno višom kamatom i u eurima. O postojećem kreditu, od kojeg je banka jednostrano i bez našeg znanja odustala, ni riječi, kao da ga nije bilo - čude se Pezer i Dujmić.

- Radi se o potpunoj obmani u tim ugovorima, gdje smo mi zapravo partneri, a na kraju nismo. Tvrtka Inženjering je zbog toga doslovce propala, a banka koja nas je gurnula u stečaj prema našem mišljenju dužna je tvrtki dvostruko više nego što tužbom traži - kažu.

Iz Zagrebačke banke odgovaraju kako su učinili sve da pomognu u reguliranju nastalih dugova, ali nisu naišli na otvorenost druge strane. “Banka je podržavala prodaju stanova na lokaciji u Zagrebu kako bi investitor zatvorio svoja dugovanja prema banci, ali i prema drugim vjerovnicima”, odgovaraju, navodeći kako je trenutačno jedini ovlašteni predstavnik Euro Inženjeringa stečajni upravitelj Krešimir Tomac, kao i da je spor na koji se bivši vlasnici pozivaju pravomoćno okončan u korist banke, i to povlačenjem tužbe od strane bivših vlasnika i društva Euro Inženjering. Ivo Dujmić pak tvrdi da je uslijedila nova tužba.

Bivši vlasnici društva Euro Inženjering, koji i dalje imaju blokirane račune s ukupno 82 milijuna kuna, ipak još uvijek imaju nade jer je Županijsko državno odvjetništvo, kažu, nedavno donijelo rješenje o pokretanju nove istrage.

Marija RADOŠEVIĆ
Kupci stanova moći će iseliti useljene obitelji

Stečajni upravitelj Krešimir Tomac kaže da će se “nekretnine unovčiti razmjerno stečajnom zakonu i namiriti vjerovnici.” To će se učiniti i sa zgradom na Črnomercu, koju su, kada je otvoren stečaj, zauzeli aktivisti udruge Živi zid i ondje smjestili 15 socijalno ugroženih obitelji. “Kupac koji kupi stan dobit će obračun rješenja na temelju kojeg će odmah moći iseliti te ljude iz stana”, pojašnjava Tomac, premda su aktivisti najavili kako će se žestoko odupirati deložaciji jer je to dio njihove borbe protiv poslovne politike banaka. Iz banke pak navode da se “protupravnim useljavanjem slabi potencijal imovine koja se koristi, a vrijednost joj se umanjuje i samim protekom vremena.”

Možda ste propustili...

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

Najčitanije iz rubrike