Osijek
NEMA NESTAŠICA KRVI

Dr. Samardžija: Neki smo dan, zbog festivala Ultra, krv iz Osijeka slali u Split
Objavljeno 15. srpnja, 2014.
Stanje s krvnim pripravcima zadovoljavajuće je u cijeloj regiji

Ljeto je proteklih godina bilo uobičajeno razdoblje za nestašicu krvi. Ove godine, međutim, dobre vijesti stižu iz Zavoda za transfuzijsku medicinu Kliničkog bolničkog centra Osijek, gdje, prema riječima prof. dr. sc. Marine Samardžija, voditeljice Odjela za transfuzijsku medicinu, doznajemo da je stanje zadovoljavajuće ne samo u osječkom KBC-u nego i u cijeloj regiji, koja je opskrbljena dovoljnim zalihama krvi.

Štoviše, iz osječke je bolnice krv ovih dana upućena i u Split!

- Ondje su u nestašici, što se moglo povezati s Ultra Europe festivalom, i mi smo im pomogli našim zalihama. Što se tiče stanja u regiji, sve bolnice, uključujući, uz osječku, i vukovarsku, vinkovačku, virovitičku, slavonskobrodsku, našičku i novogradišku, također su odlično opskrbljene i zahtjevi za svim krvnim pripravcima zadovoljeni su - rekla je dr. Samardžija. Dodaje kako se, unatoč izostanku punoljetnih srednjoškolaca i studenata, Zavod dobro pripremio za mjesece kad potražnje ima, a dobrovoljnih je davatelja manje nego u ostalim razdobljima godine.

Kao velikog potrošača, dr. Samardžija ističe bolnicu u Slavonskom Brodu, rekavši kako je situacija takva zbog blizine autoceste. To je samo jedna od ukupno sedam zdravstvenih ustanova koje krvlju opskrbljuje osječki KBC, a inače ukupno je u Hrvatskoj osam ovlaštenih centara za uzimanje krvi. Prosječan ulaz krvi na mjesečnoj bazi iznosi 2.280 doza, a kad se dogodi da je u nekom mjesecu neuobičajeno velik ulaz, kaže dr. Samardžija, krv se preusmjerava na druga razdoblja u godini. Inače, umjesto u ljetnim mjesecima, da bi zadovoljili potrebe, krv dobrovoljnih davatelja maturanata i studenata Zavod uzima u svibnju i potom ponovo u rujnu. Pomladak, dodaje, naročito je bitan Zavodu jer ih se ondje regrutira i podučava o važnosti dobrovoljnog davanja krvi.

- Moram zahvaliti svim davateljima krvi, kojima promjene koje su se dogodile unatrag dvije godine sigurno nisu bile lake. Redovito održavamo sastanke s korisnicima usluga i puno razgovaramo, a ta odlična suradnja dovodi do zadovoljavajućih rezultata kao što su to i ovi tijekom ljetnih mjeseci - rekla je dr. Samardžija.

Marija MIHELIĆ
AKCIJE DDK U POSAVINI NASTAVIT ĆE SE ČIM TO BUDE MOGUĆE

Koliko je dobra organizacija Zavoda i dobrovoljnih davatelja krvi pokazuje i to da izostanak čak tri akcije u poplavljenim područjima nije poremetio stanje zaliha.

- U jeku poplava imali smo unaprijed planirane akcije u Gunji, Drenovcima i Posavskim Podgajcima. Nitko nije mogao predvidjeti što će se dogoditi, no kad je došlo do katastrofe, akcije planirane u ta tri mjesta odgođene su. U to su vrijeme vrijedile restriktivne mjere i nije bilo moguće ući ondje, no svakako ćemo akcije nastaviti čim to bude moguće - pojašnjava dr. Samardžija.

Možda ste propustili...

VELIK JE IZBOR RAJČICE, PAPRIKE, TIKVICA...

Na glavnoj tržnici vlada prava pomama za sadnicama povrća

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

Najčitanije iz rubrike