Novosti
VLADA USVOJILA PAKET MJERA ZA SANIRANJE POSLJEDICA POPLAVE

Za javne radove u županjskoj Posavini - 13 milijuna kuna
Objavljeno 11. srpnja, 2014.

Vezani članci

STRUČNJACI SE NADAJU DA ĆE VLAST ISKORISTITI PRUŽENU PRILIKU

Obnova Posavine mogla bi pokrenuti investicije

Vlada će pomoći stanovništvu Vukovarsko-srijemske županije pogođenom poplavama privremenim smještajem stradalnika, komunalnim javnim radovima i pomaganjem poslodavcima, stipendijama, besplatnom pravnom pomoći i drugim. Tako stoji u odlukama o donošenju Programa obnove i saniranja posljedica katastrofe na području Vukovarsko-srijemske županije o kojima je bilo riječi na jučerašnjoj sjednici Vlade. Svako ministarstvo je predstavilo mjere iz svog resora.

Tako je ministar branitelja Predrag Matić, između ostaloga istaknuo: mogućnost odgode otplate stambenog kredita za 2014. godinu do 31. prosinca 2015., stambeno zbrinjavanje do kraja ove godine svih ratnih vojnih invalida s tog područja koji su podnijeli zahtjev te mogućnost da udruge iz Domovinskog rata s tog područja do 50 posto sredstava dobivenih za rad namjenski utroše za aktivnosti vezane uz pomoć poplavljenim područjima.

Program Ministarstva socijalne politike i mladih temelji se na zbrinjavanju onih koji su ostali bez domova. One koji još nisu našli svoj smještaj, istaknula je ministrica Milanka Opačić, može se smjestiti u preostale kapacitete hostela Borovo, a stiglo je i četrdesetak kontejnera za privremeni smještaj koji bi u sljedećih nekoliko dana trebali biti potpuno opremljeni. Ministrica je najavila i skorašnje izmještanje dijela zaposlenika Centra za socijalnu skrb u Gunju kako bi bilo što bliže stanovništvu.

Zamjenik ministra rada i mirovinskoga sustava Božidar Štubelj najavio je kako je za komunalne javne radove gdje bi se zapošljavalo domicilno stanovništvo na uređenju i saniranju posljedica predviđeno 12.870.000 kuna. Drugi program je pomoć poslodavcima i samostalnim obveznicima plaćanja doprinosa na području zahvaćenom poplavama za što je planirano 13.337.700 kuna.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar rekao je kako šest mjera njegova ministarstva obuhvaća 250 redovnih studenata i 660 učenika osnovnih škola.

- Studenti će dobiti pravo na posebnu stipendiju za dvije školske godine, pravo na smještaj u studentske domove, pravo na lakši upis na studij te pravo na subvencioniranje troškova studija. Učenici mogu ostvariti pravo na besplatnu prehranu u školama te mogućnost oslobađanja od plaćanja pristojbi za ishođenje dokumenata - najavio je Mornar.D.Pavlović

ZAUSTAVLJANJE OVRŠNIH POSTUPAKA I PRAVNA POMOĆ

Ministar Orsat Miljenić predstavio je nekoliko mjera iz djelokruga Ministarstva pravosuđa. Jedna od njih je probacija, a ministar je istaknuo kako osuđenici od početka sudjeluju na radovima u poplavljenim područjima. Osim toga, ljudima na tim područjima osigurat će se dostupnija besplatna pravna pomoć. Ovršni postupci će zastati, a oni koji su pokrenuti moći će se na zahtjev stranke zaustaviti do saniranja posljedica. Kamate za to vrijeme neće teći, da se ljudi ne dovode u nepovoljniji položaj. Kod parničnih postupaka stranke će moći zatražiti ili zastoj ili hitnost, a u postupcima koji su vezani uz ostvarenje prava oslobađaju se od plaćanja sudskih pristojbi.

Možda ste propustili...

NOVI SAZIV ČINIT ĆE I 37 ŽENA, SAMO JEDAN ZASTUPNIK MLAĐI OD 30 GODINA

U Saboru najviše zastupnica dosad

ZAMIJENJENO JE GORIVO I OBAVLJENI SU PLANIRANI RADOVI NA ODRŽAVANJU

Završen redoviti remont Nuklearne elektrane Krško

Najčitanije iz rubrike