Osijek
PODMIRIVANJE DUGOVA

Ukop skida spomenike, HEP “sjeda” na nekretninu, a Vodovod zatvara slavine
Objavljeno 10. srpnja, 2014.

Ovrha uglavnom asocira na krajnju mjeru nekog poduzeća za naplatu određene usluge, a zanimljivo je da je u gradu puno onih potrošača kod kojih ni taj postupak nije provediv. I dok će poduzeće Ukop za naplatu duga posegnuti čak i za skidanjem spomenika, odnosno premještanjem posmrtnih ostataka i prodajom grobnoga mjesta, nešto su manje rigorozni, no svakako uporni, isporučitelji električne energije, struje ili odvoza kućnog smeća.

- Nakon dvije ili tri opomene mi zatvaramo vodu, i to ondje gdje su priključci pojedinačni te dug potražujemo sudskom ovrhom. Dogodi se da prođe određeni broj godina pa dođe do zastare, a problem su nam poduzeća koja odlaze u stečaj jer u takvim situacijama potraživanja su nam nenaplativa pa dug ide u otpis - kaže Krešimir Tolj iz službe naplate vode u Vodovodu, dodajući da u slučaju smrti nasljednik preuzima sve obveze pa i dugovanja, no u slučaju da nasljednika nema, Vodovod je prisiljen čekati da nekretnina prijeđe u gradsko vlasništvo te potom obaviti naplatu.

HEP ide korak dalje pa će u slučaju dugovanja i blokiranih tekućih i žiro-računa vlasniku “sjesti” na nekretninu, no prema riječima Patricije Čorić-Vrančić iz Elektroslavonije, dogodi se da u gruntovnici ne dođu do potrebnih podataka pa dugovanje ide u otpis.

- Dužnika je puno otkako je gospodarstvo krahiralo. Preko noći se otvaraju i zatvaraju stečajevi i to nam je problem, baš kao i kad vlasnik premine pa se na sudu dokazuje tko je odgovoran - kaže Čorić-Vrančić. Neslužbeno doznajemo kako se s neplatišama bore i u Unikomu te da tek u iznimnim slučajevima kao krajnju mjeru poduzimaju stopiranje usluge odvoza smeća. M. Mihelić

Krađa struje i vode više nije kazneno djelo, nego prekršaj

Domišljati dužnici za vodu, potvrđuje Tolj, nakon što Vodovod skine vodomjer pronađu vodoinstalatera koji će im protupravno postaviti komad cijevi i potom se ponovo priključiti na vodu. Problem je, kaže, što krađa vode nije kazneno djelo, nego prekršaj, a što je potvrdila i Čorić-Vrančić u osječkom HEP-u.

- Ima slučajeva da se građani priključe izvan brojila pa čak i da skinu postavljenu plombu nakon iskapčanja. Prije su za takvo što građani išli u zatvor, a sad im slijedi samo prekršajna prijava - kaže.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike