Magazin
DRAGUTIN LESAR

Zakon o radu uništava i obitelji
Objavljeno 4. srpnja, 2014.

Hrvatski laburisti katastrofom ocjenjuju rješenja u konačnom prijedlogu Zakona o radu. Ipak, pokušat će ga popraviti amandmanima. Dragutin Lesar iznio je niz podataka koji pokazuju koliko smo udaljeni od prosjeka EU-a.

- Ukupni porezi kojima država opterećuje gospodarstvo u odnosu na bruto društveni proizvod u Hrvatskoj su 35,7%, prosjek EU-a je 39,4%. Rad se u Hrvatskoj oporezuje s 40,7%, Europska unija - prosjek 51. Prosječna neto satnica članica Europske unije je 11,95 eura, u Hrvatskoj 4,77.

61 posto radnika u Hrvatskoj prima plaću nižu od prosječne. Apsurdne su odredbe i o raspodjeli radnog vremena pa radni tjedan može trajati 50 sati, a o čemu može odlučiti sam poslodavac.

- Zakon o radu definitivno uvodi ugovore na određeno kao pravilo. Drugo, agencijsko zapošljavanje kao drugo pravilo.

Prozvao je Lesar i ministra rada i državu, podastirući podatke o natalitetu i broju sklopljenih brakova i ističući radnu nesigurnost za žene.

- Sporna rješenja utječu na zapošljavanje, nesigurnost, obiteljsku situaciju i demografiju, a najrazvijenije zemlje s najizraženijom zaštitom radnika imaju najmanju nezaposlenost, popout Austrije, zemalja Beneluksa ili Skandinavije. Briga države o natalitetu, obitelji i porodici kroz zakon o radu potpuno je uništena. HUP samo hini nezadovoljstvo prijedlogom ne bi li ojačao pozicija ministra Mrsića uoči saborske rasprave o ZOR-u, a zadovoljni bi bili jedino da zakona o radu nema. Nepuno radno vrijeme i nisko plaćeni poslovi, to će biti jedini način zapošljavanja i u Hrvatskoj nakon ovog zakona o radu, kao što je to prisutno u ovom trenutku i na tržištu rada Europske unije. (A.DE VRGNA/MEDIA SERVIS)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike