Osijek
INSPEKCIJE NA GLAVNOJ OSJEČKOJ TRŽNICI

Carinici krenuli u konačni obračun
s preprodavačima duhana i alkohola
Objavljeno 1. srpnja, 2014.
Posljednje racije bili su pošteđeni prodavači na “buvljaku”

Dva dana nakon velike racije na osječkoj tržnici, što zbog činjenice da ponedjeljkom zatvoreni dio ondje ne radi, a što zbog rezultata koje je nadzor donio, gotovo da nije bilo prodavača.

Zanimljivo je ipak da su, prema svjedočenju prodavača u subotu, carinici oduzimali sve nelegalno na što su naišli, no prema riječima Ante Šimića, direktora Tržnica, prodavači suhomesnatih i svježih proizvoda na otvorenom, u subotu su radili neometano!

- Naravno, bio sam upoznat s carinskim nadzorom i riječ je o mobilnoj jedinici iz Slavonskog Broda. Upoznali su me s načinom rada i rečeno je da će izričito provjeravati alkohol i duhan. Nisu dirali prodavače odjeće i načelno smo stava da za ljude teškog socijalnog stanja treba imati razumijevanja. No za duhan i alkohol oprosta nema. Uostalom, eliminacijom prodaje na crno poboljšava se situacija onih koji plaćaju porez i rade u skladu sa zakonskim propisima - prokomentirao je Šimić, dodajući da su carinsku inspekciju ovaj put izbjegli prodavači suhomesnatih proizvoda i svježeg mesa na tržnici, no protekloga tjedna i njih je posjetila inspekcija i to sanitarna te ispisala nekoliko kazni. Inspekcijskoj navali ipak nisu bili izloženi prodavači odjeće i obuće među kojima će, prema najavama, od jeseni ipak doći do reda u poslovanju.

- Popularni 'buvljak' bit će premješten u prolaz pokraj zatvora, no upitno je na koji će način ondje moći poslovati i vjerojatno će morati registrirati kakav obrt - poručio je Šimić - zaključivši da je što zbog carinske, sanitarne, ali i kontrole djelatnika Tržnice te nakon uvođenja fiskalizacije, uveden red na osječkoj tržnici na zadovoljstvo brojnih dugogodišnjih zakupaca.

Istodobno, postavlja se pitanje što je dovelo do sve veće pojave švercera duhanom? Naime, padom standarda Osječani se na sve moguće načine snalaze ne bi li ipak nastavili s nezdravom (i sve skupljom) navikom pušenja. Crno tržište cvate, a policajci kod švercera redovito plijene kilograme, a nerjetko i tone duhana namijenjenog ilegalnom tržištu.

Do prije nekoliko mjeseci rezani duhan na crnom se tržištu prodavao po 50 kuna za 350 grama. Nakon većeg broja policijskih zapljena, što na graničnim prijelazima što u ciljanim racijama, cijene su - skočile u nebo. Tako sada ako netko i poželi kupiti duhan ispod pulta, za 250 grama mora izdvojiti 70 kuna, naravno, ako nije prethodila neka veća zapljena pa ga i nema na tržištu. Ako se uzme u obzir da jedna vrećica od sto grama najčešće kupovanog duhana u specijaliziranim trgovinama stoji oko 50 kuna, i ne čudi što osiromašeni građani ipak posežu za crnim tržištem duhana, ali i cigareta. Za kilogram duhana pak treba u Osijeku izdvojiti od 150 do 170 kuna. Računica onih koji kupuju duhan vidljiva je u tome što se od jednog kilograma duhana kupljenog na crno može napraviti više od 500 cigareta, dok za jednu “šteku” npr. Ronhilla, u kojoj ima 200 cigareta, treba izvojiti 230 kuna.

Prodavači na glavnoj osječkoj tržnici kažu da oni koji se bave preprodajom duhana, time hrane svoje obitelji i školuju djecu.

- Da imaju gdje raditi i čime hraniti svoju djecu, sigurno ne bi cijele dane stajali na tržnici i preprodavali duhan i alkohol - kazali su nam prodavači.

Marija MIHELIĆ/Sandra LACIĆ
MALE TRŽNICE ŠVERCERIMA NEZANIMLJIVE

Švercerima duhana i alkohola, čini se, zanimljiva je samo glavna osječka tržnica. Naime, prema riječima direktora Šimića, na onim manjim, pa čak ni na donjogradskoj, švercera nema.

- Zanima ih prostor velike fluktuacije ljudi, a gužvi na svim manjim tržnicama jednostavno nema. Čak ni u Donjem gradu, koja je druga po veličini, alkohol i duhan nisu zamijećeni - kaže Šimić.

Duhan iz Požege, Slatine, Virovitice, Hercegovine...

Na područje Osječko-baranjske županije duhan se krijumčari uglavnom s područja Požege, Slatine i Virovitice, ali i iz Hercegovine. Duhan podrijetlom s Kosova i Srbije zna se zaplijeniti i na krajnjem istoku Hrvatske, odnosno odmah na graničnim prijelazima, ali i u blizini granica. Prema nekim podacima u Hrvatskoj je ove godine već oduzeto više od 41 tone duhana namijenjene ilegalnom tržištu, dok je cijele prošle godine oduzeto nešto više od 49 tona.

Crno tržište

cvate, a policajci kod švercera redovito plijene kilograme, pa i tone duhana

Možda ste propustili...

DJELATNICI VODOVODA SU NA TERENU

Nastavak ispiranja mreže hidranata

INFO DAN EU PROJEKATA FAKULTETA ZA DENTALNU MEDICINU I ZDRAVSTVO

Projekti vrijedni 5 milijuna eura

Najčitanije iz rubrike