Regija
OPTUŽUJU MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE:

Udruga Krupan list: Proizvodnju duhana
ne znaju spasiti ili ju žele uništiti
Objavljeno 18. lipnja, 2014.

VIROVITICA - Udruga hrvatskih proizvođača duhana Krupan list na redovitoj godišnjoj skupštini raspravljala je i o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici (ZPP) i njezinu utjecaju na proizvodnju duhana. Naglašeno je da su potpore duhancima u drugim zemljama EU i 10 puta veće nego u Hrvatskoj i da ZPP u njima neće bitno utjecati na visinu potpore jer primjenjuju različite modele prilagodbe. Udruga Krupan list prije 4 mjeseca predložila je Ministarstvu poljoprivrede model prilagodbe hrvatskih proizvođača duhana kako ne bi došlo do naglog pada potpore i gašenja proizvodnje.

- Na žalost, do danas nemamo konkretan odgovor. Možemo smatrati da ministar i njegov tim ne znaju ili neće pomoći ili pak ciljano uništavaju proizvodnju duhana – kaže Željko Aragović, predsjednik Udruge Krupan list.

Unatoč nižim potporama, proizvodnja duhana u posljednjih 15-ak godina u Hrvatskoj je tehnički i tehnološki napredovala, prinos se povećao s 1.600 kg/ha na više od 3.000 kg/ha, povećala se kvaliteta duhana pa je sve više kupaca u Europi i svijetu koji cijene hrvatski duhan.

- Da bismo došli do takvih rezultata, samo posljednjih godina uloženo je više od 120 milijuna kuna u specifičnu opremu (sušnice, toperi, otprašivači, specijalne sadilice...). Uz domaću agrarnu struku, stručne ljude u proizvodnji sjemena, domaću pamet i inovacije u proizvodnji specifične opreme za proizvodnju koje je djelo naših obrtnika, 1.300 OPG-ova proizvodi 10 - 12 milijuna kilograma duhana vrijednog više od 240 milijuna kuna – dodaje Aragović.

Više od 80 posto proizvodnje završi u izvozu kao finalni proizvod ili poluproizvod, a ukupna vrijednost izvoza na godišnjoj razini iznosi 127 milijuna dolara. Proizvodnja duhana, ustvrđeno je, jedna je od najbolje organiziranih primarnih proizvodnji u Hrvatskoj.

- Nameće se pitanje zašto treba uništiti proizvodnju, zatvoriti 10.000 radnih mjesta, od izvoznika postati uvoznik? Ogromna nepovratna sredstva iz proračuna izdvajaju se za zaposlenost i poticanje izvoza, a upravo sve to država ima kroz proizvodnju duhana i nisu potrebna nikakva dodatna sretstva – zaključio je Aragović, naglasivši kako je to primjer da ponekad nije sve u novcu već u kompetenciji i organizaciji.

Na skupštini je zaključeno da se će se tražiti sastanak s premijerom te ministrom gospodarstva i obrta. S. Kadić

Kuna poticaja umnaža se 200 puta

Kako je rečeno na skupštini, jedna kuna koja se plaća po proizvedenom kilogramu kroz poticaj multiplicira se dvjesto puta, tj. od jedne kune stvori se vrijednost od 200 kuna. Kroz tih dvjesto kuna zaposli se više od 15.000 ljudi (OPG-ovi, sezonski radnici, obrtnici, radnici u pogonima, trgovci i dr.). Pozitivan je i efekt na državni proračun, koji od 200 kuna uzme 182 kune kroz namete (porezi, obavezni fondovi i dr.).

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike