Osijek
VELIKO MEDICINSKO OTKRIĆE

Osječka liječnica Renata Vukadin otkrila lijek za depigmentaciju kože - bolest vitiligo
Objavljeno 10. lipnja, 2014.
Dr. Vukadin do danas je od vitiliga izlječila 1.000 pacijenata

Nakon devet godina od početka postupka i 1.000 izlječenih pacijenta dr. Renata Vukadin, specijalistica dermatovenerologije u KBC-u Osijek registrirala je pri Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo svoj izum, a riječ je o ljekovitoj masti za liječenje vitiliga.

Recimo kako je Vitiligo autoimuna bolest koja se manifestira neestetskim mrljama po tijelu, a sam naziv dolazi od latinske riječi vitelus, što znači šarenilo teleće kože. Ova liječnica s ovom bolešću kod pacijenat susretala se još kao mlada liječnica, kada je započela s radom u svojoj, tada prvoj privatnoj dermatološkoj ordinaciji u Bugojnu.

- Tada u okolini od 250 kilometara nije bilo ni jednog dermatologa i nisam imali koga pitati, nego sam svoje pacijente morala liječiti kako sam znala. Stoga sam počela istraživati kakve terapije za vitiligo uopće postoje u svijetu i shvatila da ih zapravo nema. Pronašla sam jednu studiju, koja je rađena 1970., u SAD-u, i krenula sam tražiti postoji li krema koja bi imala bar donekle taj omjer supstanci koji bi se pokazao učinkovit kod liječenja vitiliga. Pronašla sam dvije kreme i to jednu srpskog i jednu slovenskog proizvođača i miješanjem te dvije krema dobila sam lijek koji se pokazao izvrsnim na tada 17 prvih pacijenta u Bugojnu - prisjeća se dr. Vukadin.

No, kada je dr.Vukadin zbog rata odselila iz Bosne, novi dom pronašla je u Vinkovcima, a pacijenti su je molili da reaktivira svoj recept za kremu, ali kreme s kojima se ona nekada koristila više nije bilo na tržištu.

- Tako sam našla dvije kreme austrijskih proizvođača koje su imale slične sastojke i kombinacijom koju sam osobno smislila sada mogu reći da pacijente liječim već 28 godina. Prije devet godina pacijenti su mi sami dali ideju i pitali zašto je ne patentiram, što sam, eto, i učinila - kaže dr. Vukadin. Recimo kako je dr. Vukadin shvatila da su zapravo za najbolje liječenje vitiliga bolje što manje koncentracije sastojaka koje se nalaze u kremama koje je kombinirala, a mazanje s ovom kremom, koju danas prema recepturi dr.Vukadin proizvode u ljekarnama, već nakon mjesec dana pokazuje prve rezultate. “Postoji jedna službena krema koja košta 300 kuna i kako na njoj službeno piše - daje rezultate nakon 12 mjeseci, a jedno pakovanje dovoljno je za mjesec dana. Što znači da ćete za rezultate morat čekati godinu dana i potrošiti više do 3.000 kuna. Moja krema stoji oko 120 kuna i također izdrži mjesec dana, ali nakon dva mjeseca vi gotovo više i nemate smetnji”, napominje dr. Vukadin.

Inače, ova liječnica napominje kako je po pitanju ove bolesti najgore izlaganje suncu, koje se mora izbjegavati, a od nje pati jedan do dva posto populacije. “Nakon što smo dobili patent idemo prema farmakoindustriji, prvi pregovori već su obavljeni, a riječ je o kremi koja bi se prodavala ne samo u Hrvatskoj, nego i u cijeloj Europi. Stoga bi farmaceuti trebali biti zainteresirani za njezinu proizvodnju. Moja osobna želja je da osječka bolnica postane referentni centar za vitiligo, jer smo uistinu prvi prema rezultatima u Hrvatskoj. S obzirom na to da do mirovine imam još pet godina, cilj mi je kroz to vrijeme patentirati i kremu za skelodermiju, također autoimunu bolest, a ideja za rješenje ovog problema već imam - kaže ova simpatična liječnica.

Nefreteta Z.EBERHARD
Što je vitiligo?

Vitiligo je stanje koje uzrokuje depigmentaciju na dijelovima kože. Očituje se kada melanociti, stanice koje su odgovorne za pigmentaciju kože, odumru ili postanu nestabilne za funkcioniranje. Uzrok vitiliga je nepoznat, ali istraživanja ukazuju na moguće podrijetlo iz autoimunih, genetskih, neuralnih, viralnih uzroka, ili pak od oksidativnog stresa. Incidencija u svijetu je manja od 1%. Najčešći oblik je nesegmentalni vitiligo, koji ima obilježje da se pojavljuje u simetričnim obrascima, ponekad preko velikih dijelova tijela.

“čudesna krema”

daje rezultate već nakon mjesec dana korištenja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana