Novosti
NEZAPAMĆENA NAJEZDA

Rat protiv komaraca kreće s tla i iz zraka, traži se i pomoć EU
Objavljeno 31. svibnja, 2014.
Osim neugodnih uboda, komarci mogu prenijeti i zaraze - kaže Vedran Poljak

Osim izravnih šteta nastalih na poplavljenim područjima, kao i opasnosti od epidemija različitih zaraza zbog strvina u vodi, jugoistočnom dijelu Hrvatske, kao i dijelovima susjednih Srbije te BiH prijeti nezapamćena najezda komaraca.

Za pokušaje suzbijanja te pojave Hrvatska će tražiti čak i financijsku pomoć od Europske unije.

Stručnjaci na terenu

Uzrok su, naravno, također poplave koje su značajno povećale područje na kojemu se ličinke komaraca razvijaju u odrasle, od kojih je dio već izletio.

Na terenu se već danima nalaze stručne ekipe iz nadležnih institucija - Ministarstva zdravlja, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Službe za monitoring Odjela za biologiju osječkog Sveučilišta, Zavod za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije, Republička sanitarna inspekcija i druge – a iz Osijeka su u Posavinu hitno poslani zrakoplovi privatne tvrtke Air Tractor, koji su već započeli zaprašivanja iz zraka.

- Činimo sve što možemo. Uz tretmane zaprašivanjem iz zraka provodit ćemo i larvicidne tretmane te zadimljavanja sa zemlje, gdje god bude potrebno. Područje koje je zahvatila poplava iznimno je veliko pa je već donesena odluka da će se za tretiranje komaraca uložiti i prilična sredstva iz rezervi državnog proračuna. Osim toga, ako se, kako je planirano, tretmanima bude obuhvatila cijela regija, dakle i sjeverna BiH i zapadni dio Srbije, svakako ćemo tražiti potporu iz fondova EU. Naime, osim neugodnih uboda, komarci mogu prenijeti i zaraze - priča Vedran Poljak, v. d. voditelja Službe za zdravstvenu ekologiju HZJZ-a.

Poplavljena područja u županjskom kraju jučer je obišao i ministar zdravlja Rajko Ostojić, ali, unatoč poslanom pismenom i usmenom upitu, u protekla dva dana nismo uspjeli dobiti izjavu ni od koga nadležnog u Ministarstvu. Neslužbene informacije govore kako je broj uboda komaraca posljednjih dana narastao na čak 200 do 300 uboda u 15 minuta, što bi bilo 13 do 20 puta više od maksimalno dopuštenog. No, Enrih Merdić, voditelj Službe za monitoring, tvrdi kako su to samo nagađanja. "Točno je da komaraca ima puno. Obavljena su mjerenja ličinki, a danas se postavljaju CDC klopke pa ćemo rezultate imati tek u subotu ili nedjelju", odgovara on. Priznaje kako je realno očekivat da će ubrzo stanovnike Hrvatske ubadati i komarci iz susjednih država.

Osječki model

- Naravno, postoji opasnost i za stanovnike BiH da komarci iz Hrvatske odlete tamo. Pa samo nas Sava dijeli, što je nekoliko stotina metara. Komarci koji sada ometaju stanovnike su tzv. poplavni komarci, njihova karakteristika je da jaja polažu na zemlju tamo gdje će voda tek doći, a sad je došla. Naravno, nije cijelo poplavljeno područje leglo komaraca. Oni polažu jaja tamo gdje će voda najvjerojatnije stići, to se zove ovipozicija, i oni su u tome vrlo precizni. Druga karakteristika je let, ti komarci mogu letjeti i do 30 kilometara od legla, i to kilometar za samo jednu noć - objašnjava stručnjak.

Ne sumnja kako stručnjake čeka iznimno zahtjevan posao, za koji je teško procijeniti koliko će trajati i koliko će ukupno koštati. "Tretiranje se provodi prema osječkom modelu koji je odličan na papiru. Model se sastoji od monitoringa komaraca, koji daje preporuke za tretiranje te procjenjuje efikasnost tretmana (larvicidno i adulticidno), a izvođači radova provode tretiranja, a HZJZ obavlja nadzor", zaključuje Merdić.

Tomislav LEVAK
Potencijalno žarište – PP Kopački rit

Budući da se tretmani u Osijeku provode već duže vrijeme, kao potencijalno novo žarište u istočnoj Hrvatskoj, ovaj put Osječko-baranjskoj županiji, upućeni spominju vječni problem – Park prirode Kopački rit. "Kopački rit je prirodna retencija Dunava i često prima vodu i producira komarce. Trenutno stanje je da i u Kopačkom ritu ima komaraca. U zaštićenim područjima, a ovo je posebni zoološki rezervat, nisu dozvoljene nikakve aktivnosti ugrožavanja životinja. Iako smo svjedoci da je Ministarstvo zaštite okoliša u prošlosti izdalo rješenja da se u Kopačkom ritu mogu tretirati komarci, ali samo biološkim pripravcima koji su visokoselektivni i djeluju samo na komarce", kaže Merdić.

VEĆ TRETIRANO 8.400 HEKTARA U POSAVINI

Miroslav Vlašić, vlasnik tvrtke Air Tractor, ističe da su njihova dva zrakoplova već tri dana na terenu, a u ponedjeljak će im se, prema svemu sudeći, pridružiti i treći. "Naši kapaciteti su u punom pogonu. U prethodna dva dana obuhvatili smo oko 6.000 hektara poplavljenih i šumovitih područja oko Posavskih Podgajaca i susjednih sela, a u četvrtak i još 2.400 hektara uz Savu. Po našim procjenama, ukupno ćemo morati iz zraka zaprašiti oko 18 tisuća hektara, a vrijeme trajanja ovisi o vremenskim prilikama. Zadnji put smo u Posavini letjeli 2010., kad nije bilo ni približno ovoliko vode. Zapravo, ne pamtim kada je stanje bilo kritičnije s komarcima", kaže Vlašić.

UPUTA HZJZ-a

Radi očuvanja zdravlja ljudi i životinja, prije provedbe adulticidnog tretmana komaraca (zamagljivanje) stanovništvo će biti obaviješteno o početku provođenja tretmana radi provedbe potrebnih mjera zaštite, stoji u uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u kojima se dalje navodi: “Tijekom zaprašivanja se sve osobe, a naročito one s kroničnim respiratornim bolestima i dišnim tegobama, kao i hrana te pčele i sve ostale domaće životinje trebaju skloniti od direktnog utjecaja sredstva koje će se raspršivati avionom. U tu svrhu stanovništvo će biti obaviješteno o vremenu zaprašivanja kako bi prethodno, na kraće vrijeme, sklonili sve životinje i hranu koja je pohranjena na otvorenom te kako bi i sami u vrijeme zaprašivanja boravili u zatvorenom prostoru. Svu hranu, voće i povrće koje neće biti moguće zaštititi potrebno je nakon zaprašivanja, a prije upotrebe, dobro oprati kako bi se izbjegli mogući neželjeni utjecaji sredstava za adulticidni tretman komaraca.”

MIROSLAV VLAŠIĆ

vlasnik tvrtke Air Tractor

Ukupno ćemo morati iz zraka zaprašiti oko 18 tisuća hektara

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike