Novosti
STRUČNI TIMOVI

“Snimanje” šteta krenulo iz Strošinaca
Objavljeno 31. svibnja, 2014.

Na području pogođenom katastrofalnim poplavama u okolici Županje započelo je evidentiranje šteta na imovini tamošnjih stanovnika, a stiglo je i obećanje o pomoći države u obnovi kuća, kao i provedbi postupaka legalizacije.

– Nakon pregleda zgrada u pogledu njihove stabilnosti od strane stručnih timova Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja u naselju Strošinci, timovi Županijskog stožera za zaštitu i spašavanje obavit će očevide kako bi se evidentirale štete na imovini i stvarima u stambenim, pomoćnim i gospodarskim zgradama – izvijestili su iz Vukovarsko-srijemske županije.

Kako se precizira, evidentirat će se štete na zgradama i pritom izraditi popis uništene opreme, odnosno namještaja, bijele tehnike, strojeva i druge pokretne imovine koja se koristi za potrebe stanovanja, ili za poduzetničke svrhe. Po završetku očevida u Strošincima, timovi Županijskog stožera nastavit će, navodi se nadalje, s pregledom i u ostalim naseljima u kojima su stvorene pretpostavke za obavljanje tih aktivnosti, a o tome će stanovnici tih mjesta biti na vrijeme izvješteni.

Stručni timovi Ministarstva graditeljstva jučer su završili pregled zgrada u Posavskim Podgajcima i utvrdili kako je od 330 pregledanih zgrada jedna označena kao opasna po život. U naselju Đurići nijedna zgrada za sada nije označena kao opasna za život, ali je 271 zgrada još pod vodom i nije dostupna za pregled. Stručnjaci su jučer započeli i pregled zgrada u Račinovcima gdje će nadzor trajati nekoliko dana.

Ministarstvo graditeljstva oglasilo se i s najavom konkretne pomoći poplavljenim područjima. Pomoći će na dva načina – prvi se odnosi na pomoć u postupcima ozakonjenja nezakonito sagrađenih zgrada, a drugi na obnovu kuća koje su pretrpjele građevinska oštećenja uslijed poplave – navodi se u priopćenju, i dodaje kako je poslana uputa za postupanje županijskom Upravnom odjelu za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša da se svi predmeti za legalizaciju, a koji se odnose na građevine na poplavljenim područjima, izdvoje. Njih će nakon 30. lipnja preuzeti Agencija za ozakonjenje nezakonito sagrađenih zgrada i rješavati ih sredstvima, objašnjava se, koja su u državni proračun stigla s osnova naknade za legalizaciju.S.Butigan

Posebno će se obilježiti one zgrade za koje se utvrdi da su opasne za život

Najčitanije iz rubrike