Regija
U PONEDJELJAK SE KREĆE U ŠKOLE I VRTIĆE

Na području Slavonskog Broda
situacija se stabilizira - u županiji
proglašeno stanje elementarne nepogode
Objavljeno 23. svibnja, 2014.

Vezani članci

NAJTEŽA NOĆ OD DOMOVINSKOG RATA

Županjci zajedništvom pobijedili Savu i obranili svoj grad

SLAVONSKI BROD - Zbog posljedica poplave brodsko-posavski župan Danijel Marušić proglasio je jučer stanje elementarne nepogode za gradove Slavonski Brod i Novu Gradišku te općine Bebrina, Brodski Stupnik, Bukovlje, Cernik, Davor, Donji Andrijevci, Dragalić, Garčin, Gornja Vrba, Gornji Bogićevci, Gundinci, Klakar, Nova Kapela, Okučani, Oprisavci, Oriovac, Podcrkavlje, Rešetari, Sibinj, Sikirevci, Slavonski Šamac, Stara Gradiška, Staro Petrovo Selo, Velika Kopanica, Vrbje i Vrpolje. Od njih se traži preliminarna procjena šteta, utrošak materijala, nastalih oštećenja te broj angažiranog ljudstva proteklih dana.

A štete neće biti male. Prema riječima gradonačelnika Mirka Duspare, ona će na brodskom području iznositi oko 27 milijuna kuna, pa bi za područje cijele županije, prema procjeni načelnika Stožera za zaštitu i spašavanje BPŽ-a Davora Vlaovića, mogla iznositi i stotinjak milijuna kuna. Slijedi sanacija posljedica, a raspisan je natječaj za obavljanje javnih radova na koji se do 29. svibnja mogu prijaviti nezaposlene osobe koje imaju dugogodišnje prebivalište i aktivno stanovanje na području ove županije. Na jučerašnjoj sjedici Županijskog stožera održanoj u Novoj Gradiški apostrofiran je problem nasipa u Davoru, na kojemu je osim potrebe obnove kritičnih točaka gdje su primijećena procjeđivanja, potrebna kompletna obnova. Zaključeno je kako će se od Hrvatskih voda i Vlade tražiti uređivanje vodotoka rijeke Save i dozvola za vađenje pijeska i šljunka čime bi se vodotok produbio i smanjila opasnost od poplava. Trenutačno su najveći poslovi na sanaciji privatnih bunara koji se moraju ispumpati i dezinficirati, zbog čega se vlasnici trebaju javiti općinskim stožerima, upozorava Vlaović. Inače, voda je ispravna za piće na brodskom području i u Davoru, a područje Okučana, Stare Gradiške, Gornjih Bogićevaca, Nove Gradiške i Slavonskog Šamca pitkom vodom opskrbljuju cisterne.

Nakon ukidanja izvarednog stanja, situacija na brodskom području se stabilizira. Više od tisuću stanovnika Naselja J. Rimac i općine Bebrina koji su bili djelomično evakuirani vraćeno je kućii, a nastava za školarce počinje u ponedjeljak, kada se ponovo otvaraju i dječji vrtići.

U Brodu je, na dvije lokacije, u slučaju potrebe moguć smještaj građana s vukovarsko-srijemskog i s područja Bosne. Do sada je s poplavom ugroženih područja stiglo trideset pet obitelji s približno 150 osoba, koje su uglavnom smještene kod obitelji i prijatelja, no na popisu CK je i dvadesetak brodskih obitelji koje su voljne primiti izbjegle iz svojih kuća.

- Molimo sve ljude koji dolaze da se prijave kako bismo im mogli pružiti svu potrebnu pomoć, od smještaja do zdravstvene zaštite i psihosocijalne pomoći - poziva ravnateljica CK Milena Plivelić Grgić, podsjećajući kako i dalje postoje potrebe za hranom i higijenskim sredstvima, posteljinom, donjim rubljem, čizmama, zaštitnim sredstvima od komaraca... Marija Radošević

Protiv komaraca ne mogu sami

Veliki je problem najezda komaraca na cijelom području. Županijski stožer zatražit će od Vlade RH pomoć u deratizaciji i tretiranju ovih napasnika kako bi se spriječilo širenje zaraznih bolesti. “Očekujemo od Vlade da cijeli prostor bude tretiran iz aviona i s jedne i s druge strane Save jer to ne možemo odraditi sami”, kazao je gradonačelnik Mirko Duspara.

Šteta na brodskom području je oko

27

milijuna kuna, a u županiji stotinjak milijuna kuna

U Brodu je osiguran smještaj za građane s Vukovarsko-srijemskog i BiH područja

Nužna je obnova nasipa u Davoru. Tražit će se dozvole za vađenje pijeska i šljunka

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike