Osijek
RIJEŠENI SVI INFRASTRUKTURNI UVJETI ZA GRADNJU

Raspisan natječaj za idejno rješenje osječke džamije
Objavljeno 14. svibnja, 2014.
Islamski centar gradit će se na 1000 četvornih metara, za oko 2000 vjernika

Islamska zajednica Hrvatske i grada Osijeka, u suradnji s Društvom atrhitekata grada Osijeka, raspisala je jučer natječaj za idejno arhitektonsko rješenje Islamskog centra u Osijeku.

Iako je potreba gradnje Islamskog centra i džamije na području Osijeka prepoznata još prije 20 godina, a pomoć pri njezinoj realizaciji do sada su obećavali svi gradonačelnici, problemi oko lokacije, infrastrukture, dozvola i financiranja cijelog projekta odgodili su projekt. Da su konačno riješeni svi infrastrukturni uvjeti za gradnju islamskog centra i džamije, potvrdio je u rujnu prošle godine predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, muftija, dr. Aziz ef. Hasanović prigodom svog posjeta Osijeku. Naime, Medžlis Islamske zajednice Osijeka imao je idejni projekt još 2006., kada je bila najavljena gradnja Centra i džamije u vrijednosti do milijun eura. No zbog činjenice da zemljište, koje je u vlasništvu osječke Islamske zajednice, nije imalo priključak za vodu i kanalizaciju, tada nije dobivena lokacijska dozvola, pa je Grad Osijek ponudio zamjensko zemljište, uz muslimansko groblje. No tu se pojavio pravno-imovinski problem jer se utvrdilo da zemljište nije u vlasništvu Grada, pa se Islamska zajednica sada vratila na prvotnu česticu, koja je u njezinu vlasništvu. Kako je u međuvremenu na tom prostoru izgrađena i pristupna cesta te su riješeni infrastrukturalni problemi, taj je prostor dobio i građevinsku namjenu, pa su sve prepreke za gradnju Centra u ulici Rastanci, nadomak Bikare, uklonjene.

Enes efendija Poljić, imam Islamske zajednice u Osijeku, zadovoljan je što je objavljen natječaj za idejno arhitektonsko rješenje Islamskog centra. “Vjerujem da je ovo jedan od najvažnijih koraka u realizaciji toga velikog projekta, koji, iskreno, sanjam otkada sam, prije 33 godine, počeo djelovati u osječkoj Islamskoj zajednici”, kaže Poljić, koji ističe kako na području Osijeka i okolice trenutačno, prema njihovoj evidenciji, ima oko 2.000 osoba muslimanske vjeroispovijedi.

“Prema našim posljednjim planovima, kvadratura Centra bit će nešto manja od prvotno planirane, odnosno gotovo 1.000 kvadrata. Centar će svakako imati minaret kao prepoznatljiv simbol, i to vjerojatno visok oko 30 metara. Što se tiče sredstava, bit će nam potrebno između milijun i milijun i pol eura, a još uvijek razmišljamo i kombiniramo kako namaknuti taj novac. U svakom slučaju, u cijeli ćemo postupak uključiti Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj, sa sjedištem u Zagrebu”, objašnjava Poljić.

Nefreteta Z. EBERHARD/Tomislav LEVAK
Za najbolje rješenje nagrada 40.000 kuna

Inače, prema natječaju za idejno rješenje, rok za predaju radova je 14. srpnja, a neslužbeno doznajemo da je jedan od uvjeta i da Centar bude moderno osmišljen. Za ocjenu natječajnih radova imenovan je i ocjenjivački sud, u kojem su Denis Ambruš, Oliver Grigić, Miroslav Pavlinić, Enver Rečica i Irhad Meheljić, a nagrada za najbolji rad je 40.000 kuna. Predsjednik građevinskog odbora poznati je likovni umjetnik Enver Rečica.

Možda ste propustili...

UOČI 1. SVIBNJA, DANA INDUSTRIJSKE ČETVRTI

Tribina o dvorcu, boćanje, izložba

Najčitanije iz rubrike