Regija
SURADNJA BRODSKOG FAKULTETA I BILFINGER ĐURO ĐAKOVIĆ MONTAŽE

“Strojarski izazov” nudi posao budućim studentima
Objavljeno 9. svibnja, 2014.
Tema ovog izazova je Industrijska strategija RH 2014.-2020.

SLAVONSKI BROD - Osmi put Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu i Bilfinger Đuro Đaković Montaža organiziraju dvodnevni Strojarski izazov - jedinstvenu manifestaciju koja povezuje lokalnu obrazovnu zajednicu, studente, učenike i gospodarstvo. Kao i proteklih godina, nizom zanimljivih predavanja želi se na afirmativan način predstaviti studij strojarstva te istaknuti prednosti studiranja na Strojarskom fakultetu u Slavonskom Brodu, a studentima prezentirati izazove koje ih očekuju sa zapošljavanjem u industriji. Tema ovogodišnjeg Strojarskog izazova je Industrijska strategija Republike Hrvatske 2014.-2020.

- Industrijska strategija je nešto što mi već 20 godina zazivamo kao nužnost donošenja jer je to jedan od preduvjeta za razvoj ove zemlje - kaže Zoja Crnečki, direktorica sektora za industriju HGK. Fleksibilan i prilagodljiv sustav obrazovanja koji je nužno povezan s gospodarskim subjektima te planiranje obrazovnih programa prema potrebama gospodarstva bitni su čimbenici u provođenju Industrijske strategije, pa u tom smislu Crnečki pohvaljuje brodski Strojarski izazov kao jedan od ciljeva te strategije. Riječ je o projektu koji je pokazao svoju opravdanost, jer je proteklih godina, prema riječima dekana Fakulteta Ivana Samardžića, značajno poraslo zanimanje za studij strojarstva ne samo u Brodu i okolici nego i puno šire.

- Mladi ljudi dobili su mogućnost direktnog kontakta s poslodavcima u smislu stipendiranja, zapošljavanja... Važno je da srednjoškolci ovdje iz prve ruke saznaju nešto o strojarstvu i mogućnosti studiranja na fakultetu koji donosi niz prednosti, između ostaloga i studiranje u vlastitom gradu. Nama se javljaju oni najdarovitiji, a otkako smo članica EU, povećana je mogućnost mobilnosti, tako da ove godine imamo i studente iz Španjolske, Poljske... - kaže dekan.

Da je riječ o vrlo traženom zanimanju, potvrđuje i predsjednik uprave Bilfinger ĐĐ Montaže, Drago Čugura.

- U proteklih pet godina u Montaži je zaposleno pedesetak mladih visokoobrazovanih ljudi. Oni su na ovom fakultetu dobro bazno obrazovani, imaju široko obrazovanje i vrlo brzo se uklapaju u proizvodne procese u kompaniji - kaže Čugura.

Upravo mogućnost zapošljavanja u recesijskim godinama osnovna je motivacija za upis Strojarskog fakulteta većine studenata. A jedan od uspješnijih je Marko Knežević, student pete godine diplomskog studija, sudionik u projektu suradnje ĐĐ Holdinga, norveške tvrtke Kongsberg i Strojarskog fakulteta. Pun je hvale za mogućnosti koje zajednički pružaju Fakultet i poslodavci. Nakon studija imaju trogodišnji ugovor s Holdingom a prvih šest mjeseci poduku u Kongsbergu.

- To je izvrsna kombinacija semestra u Norveškoj, studija u Brodu a nakon toga posao, što je iznimna prilika za svakog studenta - naglašava Knežević. Premda zahtjevan, studij strojarstva u ovim teškim vremenima daje nadu za zaposlenje, i zato treba prihvatiti izazove, osim Marka tako misle i David Salamunović, Ivan Sabo i Deni Špiranec, studenti treće godine.

Danas, drugog dana manifestacije, za sudionike je organizirana stručna ekskurzija u IPK Kandit Osijek, Tvornicu ulja Čepin i HEP Toplinarstvo Osijek.

Marija RADOŠEVIĆ

Upravo mogućnost zapošljavanja u recesijskim godinama osnovna je motivacija za upis većine studenata

50

mladih zaposleno je u Montaži u proteklih pet godina

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike