Kultura
IZLOŽBA U HRVATSKOM DOMU VUKOVAR

30 godina umjetničkog stvaranja Nenada Barinića
Objavljeno 30. travnja, 2014.

VUKOVAR - Izložba stripova i ilustracija “Retrospektiva: Nenad Barinić - 30 godina umjetničkog rada (1984. – 2014.)” bit će otvorena večeras (30. travnja) u 19 sati u Hrvatskom domu Vukovar, a u sklopu obilježavanja Dana grada (3. svibnja).

Događaj je to koji će zasigurno privući brojne posjetitelje jer Barinićevo ime nije nepoznanica u svijetu domaćeg stripa, dapače, jer autor je to koji je na relaciji Zagreb - Vinkovci - Vukovar kroz tri desetljeća predanog i kreativnog rada stekao mnoge poklonike. Bit će, međutim, pokazan tek manji dio njegova velikog opusa – 100-tinjak izložaka – jer bilo bi nemoguće da u predvorje Hrvatskog doma stane sve ono što je Nenad Barinić radio, i radi, u području umjetnosti crtanja stripa. “Počeo sam crtati vrlo rano i već negdje u osnovnoj školi, kad sam imao 12-ak godina, počeo sam objavljivati prve radove u tadašnjim školskim fanzinima ili omladinskim listovima. Još kao klinac imao sam i svoje samostalne izložbe stripa i ilustracije, a vrlo brzo crtanje stripa donijelo mi je tada i prve honorare”, prisjetio se Barinić dan prije otvaranja izložbe koja za njega, kako nam je to rekao, predstavlja “veliku stvar” jer mu je posebna čast retrospektivu svoga rada pokazati u gradu u kojem živi, svom Vukovaru i svojim sugrađanima Vukovarcima, k tome još uz svečanost Dana grada.

“Iza mene je dosad šest kompletnih strip-albuma, izdanja razne tematike, od one ozbiljne vezane uz Domovinski rat pa sve do ribolovnih dogodovština”, kazuje Barinić koji je posljednjih godina znatan dio svog vremena, kao član osječke Udruge ljubitelja stripa StripOs, posvetio vođenju strip-radionica ne samo u Slavoniji već diljem Hrvatske, i malim polaznicima i onima nešto starijima koji sve češće pokazuju interes za ulazak u svijet strip-crtača.

I za kraj, jedna neobična zanimljivost očekuje posjetitelje na otvorenju izložbe u Hrvatskom domu – u predvorju će “izložak” biti i Barinićev motocikl, i to iz jednostavnog razloga, jer je i njega cijelog iscrtao, točnije rečeno, oslikao airbrush tehnikom, što je još jedan od niza oblika njegova višegodišnjeg umjetničkog izraza. S.Butigan

Možda ste propustili...

DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA OBJAVILO REZULTATE NATJEČAJA

Poznati finalisti za nagradu “Anto Gardaš”

SUĆUT MINISTRICE U POVODU SMRTI DAMIRA MATKOVIĆA

Mlađim je kolegama prenosio vrijednosti istraživačkog novinarstva

VINKOVAČKA GRADSKA KNJIŽNICA I ČITAONICA

Otvoren 6. Festival dječje knjige

Najčitanije iz rubrike