Regija
BELOMANASTIRSKI BAZENI MOGLI BI OSTATI SUHI

Koncesionar: Platite vodu ili raskid koncesije
Objavljeno 18. travnja, 2014.

BELI MANASTIR - Iz godine u godinu vidljivo je kako su problemi vezani uz belomanastirske bazene sve veći. Kako za koncesionara, osječku Esseker grupu, tako i za njihove vlasnike - Grad Beli Manastir. Ovu vreću bez dna, kako je bazene nazvao prvi poslijeratni koncesionar Branko Ranogajac, sve je teže održavati. On ih se nekako uspio riješiti, prepuštajući koncesiju Esseker grupi, i upravo kada su svi mislili da su problemi konačno riješeni, opet su se počeli pojavljivati. Samo u posljednje dvije-tri godine grad je u obnovu vitalnih dijelova bazena uložio ne tako mali iznos, a sada je na vidjelo izašlo da još uvijek nije zatvoren dug od 84.000 kuna za prošlogodišnje punjenje bazena. Činjenica kako se iz gradskog proračuna troši novac za održavanje bazena, umjesto da to čini koncesionar, te kako je upitno tko će (i hoće li uopće) podmiriti dug za vodu, zasmetala je belomanastirskim oporbenim vijećnicima.

- Nitko nema pravo opterećivati gradski proračun bez rasprave na Gradskom vijeću, pa ni gradonačelnik - ističe vijećnik dr. Davorin Bubalović, pribojavajući se da će, u konačnici, dug za vodu platiti građani. Nije mu jasno s koje će proračunske pozicije, ako se to zaista dogodi, novac biti skinut. Sve skupa naziva kaznenim djelom i zloporabom položaja. Gradonačelnik Ivan Doboš ne misli tako.

- Dug je još otvoren, to je istina. O njemu još uvijek pregovaramo s koncesionarom, iako tako ne bi trebalo biti, jer koncesiju imaju još godinu dana - priča Doboš, napominjući kako se opet ponavlja prošla godina i uvjetovanje koncesionara da neće biti u stanju započeti sezonu ako mu se opet ne financira punjenje bazena. U Essekeru, objašnjava Doboš, to obrazlažu tvrdnjom kako iz tekućeg poslovanja ne mogu financirati rad bazena.

- Ranije su to činili iz nekih drugih izvora, najviše zahvaljujući kateringu koji su radili za Belje. Kada su to izgubili, ploča se okrenula - kaže, naglašavajući kako bi mu najlakše bilo reći ''snađi se'', a koncesionaru još lakše raskinuti ugovor. No, dodaje, tada bi najviše ispaštali Belomanastirci koji ne bi mogli odlaziti na kupanje u vlastitom gradu.

Iako temperature nisu ni blizu onim ljetnima, kupališna sezona vrtoglavo se bliži. Zašli smo, polako, u posljednju trećinu travnja, svibanj će brzo proletjeti i ljeto stiže, a rješenja još uvijek nema na vidiku...

Ivica GETTO
ZAINTERESIRANI I DRUGI?

Doboš ističe kako ima zainteresiranih za koncesiju nad bazenima. ''U posao bi ušla jedna domaća, belomanastirska tvrtka, te jedan mađarski investitor. No, priča se odnosi na iduću godinu, budući da kupališna sezona započinje za nepuna dva mjeseca, što je vrlo kratak rok'', kaže Doboš.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike