Magazin
SEHA GAZPROM JUŽNI TOK LIGA

Mihajlovski: Želimo biti bolji od Bundeslige!
Objavljeno 19. travnja, 2014.

Košarkaši su prvi krenuli. Realno je bilo kako će ih zbog manjeg tržišta prvi slijediti vaterpolisti. Rukomet je u projekt regionalne lige ušao 2012. godine. SEHA (skraćenica za Južno europsku rukometnu asocijaciju) doživjela je svoje treće izdanje.

Svi će ocijeniti - treće je bilo daleko najbolje. No, to je tek početak. Osnivači lige imaju velike ambicije.

- Želimo biti bolji od Bundeslige - ambicije je otkrio Mihajlo Mihajlovski, predsjednik udruženja lige.

SVE SE KREĆE OKO JUŽNOG TOKA

Ambicije su pojačane nakon što je prošle godine u ligu ušao bogati sponzor s kojim je potpisan ugovor na četiri godine. Ruski Gazprom, nakon nogometa (sponzorstvo Lige prvaka i nekoliko klubova diljem Europe) i hokeja na ledu (KHL liga), ušao je i u rukomet. Uspoređujući s prva dva sporta, Gazpromu je ulazak u rukomet bila čista “sića”, ali još uvijek dovoljno izazovna kako bi se radio ozbiljan projekt. Inače, u početku SEHA je bila zamišljena kao liga u kojoj će biti uključeni klubovi bivše Jugoslavije, prostor koji i danas smatraju najvećim rasadnikom rukometnih talenata, a koji je ranijih godina dao nekoliko osvajača Kupa/Lige prvaka (Partizan iz Bjelovara, Borac iz Banja Luke, Metaloplastika iz Šapca, Zagreb, a na kraju i Pivovarna Laško iz Celja). Međutim, prvi su odustali Slovenci, koji su se, međutim, tri godine poslije ipak odlučili vratiti “u regiju”. No, Liga se proširila na sjever. Od njezina osnutka u njoj participira slovački Tatran, prošle godine zahvaljujući Gazpromu zaigrao je i bjeloruski Meškov, pa to više nije bila regionalna nego slavenska liga. Ulazak Bjelorusa upravo je najviše vezan uz Gazprom. Naime, Aleksander Meškov, jedan od savjetnika Uprave Gazproma, sin je Anatolya Meškova, osnivača rukometnog kluba u Brestu, po čijem prezimenu klub nosi i danas ime. Gazprom liga, čini se, krenula je povezivati sve zemlje povezane plinovodom Južni tok.

- U SEHA Gazprom južni tok ligu trebala se uključiti i jedna ekipa iz Rusije. Planirano je da to budu Čehovski Medvjedi, međutim, oni su proglasili bankrot - otkrio je upravo Aleksander Meškov nedavno u Novom Sadu.

No, zainteresiranih je sve više. I previše, s obzirom na to da je skupština lige odlučila zasad ograničiti broj na 12 klubova. Slovenci već ulaze od sezone 2014./2015., pitanje je samo s koliko klubova. Slovenski savez traži tri, SEHA zasad ne da više od dva kluba. Interes je pokazala rumunjska Constanta, ranije i ukrajinski Motor Zaporožje, no s obzirom na najnovije zategnute odnose Ukrajine i Rusije i (pred)ratno stanje, teško možemo očekivati ukrajinski klub u ligi čiji je sponzor poduzeće u vlasništvu ruske vlade. Iz SEHA-e je želja uključiti u ligu dva vrlo jaka mađarska (Veszprem i Szeged) i poljska kluba (Wisla i Kielce). No treba nekada i podvući crtu i reći - stanite malo! To više neće biti ni ex Yu, ni slavenska liga, i sigurni smo da to širenje ne gledaju naklono u Europskoj rukometnoj federaciji. I to je vjerojatno glavni razlog zbog čega EHF ne dopušta još uvijek izravno participiranje prvaku SEHA lige u Ligi prvaka ili jednom od sudionika Final Foura u vrlo kvalitetnom EHF kupu. Jer bi onda takvu “hrvatsko-slovensko-bosansko-srpsko-crnogorsko-makedonsko-mađarsko-slovačko-bjelorusko-rusko-rumunjsko-poljsko-ukrajinsku” ligu mogli doživjeti kao konkurenciju u vlastitom dvorištu.

MOGUĆA PODJELA I NA REGIJE...

Zamislite samo da u nogometu netko pokrene ligu samo na ovom spomenutom području. Bi li Platini baš podržao takav projekt? I zato je u rukometu izravni sudar interesa Gazproma s interesima EHF-a, koji kao i svaka slična sportska organizacija već funkcionira kao mala multinacionalna kompanija, kojoj bi SEHA mogla ugrabiti velik dio marketinškog kolača. No, možda se kao i mnogo puta “nešto iza brda valja”, samo mi obični smrtnici, promatrači i analitičari, to još ne vidimo.

Jedna je od ideja i “Liga regija”. Nijemci bi zasad ostali zasebni, možda bi jedino “anektirali” austrijsku ligu. Španjolci bi se udružili s Francuzima i Portugalcima u “južnu ligu”, a vrlo kvalitetnu ligu činili bi Skandinavci i sjever Europe. U tom slučaju, SEHA je samo ispipavanje terena. Stvaranje nove rukometne karte i “novog europskog rukometnog poretka”.

GOLUŽA I KARAČIĆ
Sudar dvaju sličnih karaktera

Završni turnir SEHA GJT lige, bio je izlog i za “proširenu selekciju” hrvatskom izborniku Slavku Goluži, koji je bio u Novom Sadu. Uz “zagrebaše” najzanimljiviji Goluži svakako su Pešić i Markotić iz Meškova te Raković i Karačić iz Vardara. Ovaj posljednji pokazao je najviše. Ne samo u Novom Sadu. Igor Karačić je trenutačno igrač koji ima najlegitimnije pravo biti prva alternativa Domagoju Duvnjaku na poziciji srednjeg vanjskog. Ako bi ga to zadovoljilo? I ako se “uklapa u Golužine planove”. No, razlozi “neuklapanja u koncepciju” sežu još iz Turske, s Mediteranskih igara, kada je Karačić prekršio pravila kućnog reda. Goluža je očekivao ispriku, Karačić nije vidio razloga za to. Sudar je to dvaju sličnih karaktera. Očevidci kažu kako se susret ipak dogodio u Novom Sadu. Je li problem riješen, vidjet ćemo na sljedećem Golužinom popisu. Reprezentacija naime u lipnju odlazi na turneju po Južnoj Koreji.

OLUJA S JUGA
Vardar na ruski pogon

Drugi put u tri izdanja (2013. prvak je bio CO Zagreb), naslov prvaka osvojio je Vardar. S obzirom na najave, Vardar bi mogao postati priča za sebe u SEHA ligi. Ruski magnat Sergej Samsonjenko kupio je i ženski i muški rukometni klub Vardar. Želja mu je postati prvak Europe u obje konkurencije. Navodno je već za predstojeće ljeto dogovoren dolazak Blaženka Lackovića, a godinu iza stižu Šterbik i Karabatić. U pregovorima je i s Rutenkom, Lazarovim... Konkurencija će teško to pratiti. Ako se nešto značajnije ne dogodi, sve teže će konkurirati vrhu i hrvatski prvak CO Zagreb. Već sada je zabrinjavajuće što Makedonija ima dva četvrtfinalista Lige prvaka, Slovenci dva kluba u osmini finala, a “zagrebaši” drugu godinu zaredom ne ulaze ni u drugi krug. Hrvatska će i sljedeće sezone imati dva predstavnika u SEHA ligi. Može se očekivati da ponovno drugi bude NEXE, koji u tom okružju definitivno nije samo prolaznik. Mogu li se još ozbiljnije uhvatiti u koštac s najboljima? O uspjehu rukometaša NEXE-a dosta toga će ipak ovisiti i o poslovnim uspjesima njihova glavnog sponzora.

Ruski Gazprom, nakon nogometa (sponzorstvo Lige prvaka i nekoliko klubova diljem Europe) i hokeja na ledu (KHL liga), ušao je i u rukomet...

U početku SEHA je bila zamišljena kao liga u kojoj će biti uključeni klubovi bivše Jugoslavije, no Liga se proširila na sjever...

Možda ste propustili...

DAN PLANETA ZEMLJE: VEDRAN OBUĆINA O VJERSKIM ZAJEDNICAMA I EKOLOGIJI...

Ekološka je kriza prije svega duhovna kriza čovjeka

TEMA TJEDNA: SUPERIZBORNA PRVA TREĆINA

Do nove vlade prije europskih izbora

Najčitanije iz rubrike