Osijek
PROMOVIRANA KNJIGA JOZE DIMNJAŠEVIĆA

U knjizi Čisto i bistro povezana sva natjecanja
Objavljeno 17. travnja, 2014.

O značaju sportskog ribolova na području Slavonije i Baranje, dijela Hrvatske koji obiluje najboljim ribolovnim vodama, progovorio je Josip Dimnjašević, predsjednik ZSRD-a Osijek u svojoj drugoj knjizi koja je promovirana u Osijeku.

- Od prapovijesti čovjek ribolovi, a ako želimo da ribolov opstane, potrebno je osigurati ribi uvjete za život i razmnožavanje. U posljednjih pedesetak godina u rijekama su izumrle mnoge vrste. Zbog toga mi ljubitelji sportskog ribolova, organizirani u sportska ribolovna društva, moramo osigurati ribljim vrstama opstanak i razvoj disciplinirajući sami sebe pridržavajući se propisanih zaštitnih zakonskih odredbi koje govore o tome kada se koja vrsta riba smije loviti, kako i koliko je dozvoljen ulov, te koje su zaštitne mjere za pojedine riblje vrste. Posebno se trebamo brinuti o čuvanju voda, o sprečavanju onečišćenja voda, o stvaranju gospodarskih osnova i gospodarenja na vodama koje će kontrolom uvida i poribljavanjem osigurati jezgru ribljeg fonda mogućeg i nužnog u nekoj rijeci, jezeru, bajeru ili ribnjaku - promišlja Dimnjašević dodajući kako je stoga sportski ribolov preduvjet svemu tome.

Jer pravi sportski ribič, nastavlja Dimnjašević, nikad neće uloviti više riba negoli mu to dozvoljavaju propisi i bit će uvijek dobar čuvar prirode.

- Ponosan sam što sam tradicionalnom ribičkom pozdravu 'bistro' dodao i ono za prirodu najvažnije 'čisto' te su sportski ribiči prihvatili pozdrav i parolu 'čisto i bistro' koji je naslov ove knjige u kojoj su prikupljena sva ribolovna natjecanja održana u proteklih nekoliko godina o kojima sam kao suradnik pisao za Glas lova i ribolova, časopisa Glasa Slavonije - kaže Dimnjašević.

Na promociji su o knjizi, odnosno važnosti i doprinosu jedne takve tiskovine kojom se ostavlja trag u sportskom ribolovstvu na ovim područjima govorili i Željko Macanić, predsjednik Županijskog ribičkog saveza, i Vladimir Sever, predsjednik Hrvatskog sportskog ribolovnog saveza.

D. Pejić

Možda ste propustili...

NAKON ISPITA UČENICIMA SLIJEDI VOŽNJA BICIKLOM

Natjecanje Sigurno u prometu 2024.

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

Najčitanije iz rubrike