Kultura
PUBLIKACIJA ZA DJECU I MLADE

Kako muzealci trebaju komunicirati s publikom
Objavljeno 16. travnja, 2014.

OSIJEK - Kako prirediti dobar muzejski katalog ili vodič za djecu? Koji su osnovni odgojni i obrazovni ciljevi i kako se oni mogu povezati s osnovnoškolskim i srednjoškolskim obrazovnim programima? Zašto odabrati multimediju za objavljivanje muzejskih edukativnih sadržaja? Kako izraditi jednostavne i jeftine edukativne publikacije u kućnoj radinosti? - odgovori na ova i druga pitanja mogli su se dobiti od urednice Snježane Radovanlije Mileusnić, voditeljice specijalne muzeološke knjižnice Muzejskoga dokumentacijskog centra (MDC), te Leonilde Conti, ravnateljice GLU-a, i Sanjice Faletar Tanacković, profesorice na Filozofskom fakultetu u Osijeku, na jučerašnjoj promociji u Galeriji likovnih umjetnosti Osijek.

Kako objaviti dobru muzejsku knjigu - naslov je edukacijskih radionica koje je za muzejske djelatnike pokrenuo MDC, a tematika je bilo muzejsko izdavaštvo, koje je specifično i ima neke svoje zakonitosti, kaže urednica, napominjući da se ta znanja ne stječu ni fakultetskim obrazovanjem ni stručnom literaturom (koje u hrvatskom, ali i širem muzeološkom okružju i nema!) pa su odlučili da muzealci međusobno podijele iskustva - dobra i loša. Do sada je održano pet radionica, osmišljenih predavanja sa smjernicama, dobrim primjerima pa čak i upozorenjima.

- Edukativna je djelatnost osnovna muzejska, a mladi i djeca zaslužuju kvalitetne publikacije kojima će se služiti u muzejima, ali i izvan. Nisu to samo knjižice, nego i elektroničke publikacije, na medijima (CD, DVD) ili na mrežnim stranicama, razne igrice, interaktivne knjige, suveniri, kalendari... Sve su to specifična znanja koja mi muzealci nemamo, ali nam trebaju želimo li uspostaviti dobru komunikaciju sa svojom publikom - upozorava urednica Mileusnić, ističući kako publikacija može poslužiti svima koji se bave edukativnom djelatnošću i u baštinskim ustanovama. Prema onom što (povratno iz muzeja) stiže u knjižnicu MDC-a - nešto su naučili. Sa svojim 22-godišnjim iskustvom u MDC-u, urednica Mileusnić kaže da su muzealci dosta griješili, no sad rade na tomu da toga bude što manje.

Potvrđuje to i prof. Faletar Tanacković, ističući kako nije dovoljno 2 - 3 puta godišnje otvoriti se posjetiteljima, na manifestacijama poput Noći muzeja. N.Vekić

Na edukacijskim radionicama muzealci dijele iskustva s kolegama - dobra i loša

Možda ste propustili...

PETI PRANDAU FESTIVAL ORGULJAŠKE I KOMORNE GLAZBE

Donji Miholjac: Pet koncerata vrsnih hrvatskih glazbenika

U ORGANIZACIJI TRIKO CIRKUS TEATRA

Peti Zagreb Clown Festival

Najčitanije iz rubrike