Regija
SEMINAR ZA UZGAJIVAČE KONJA

Mađarske trenere iznenadila iznimno
visoka kvaliteta hrvatskih konja
Objavljeno 14. travnja, 2014.

SLAVONSKI BROD - Dvodnevni seminar za uzgajivače konja, sportaše i rekreativce koji je u suradnji sa Zaprežnim klubom Slavonac, na terenu Srednje škole M. A. Reljkovića i uz potporu županije Brodsko-posavske, organizirao Centar za ruralni razvoj (CRR) Panonica, okupio je brojne ljubitelje plemenitih životinja. Oni su osim korisnih predavanja Damira Mirkovića iz CTR-a, o ruralnom razvoju, nazočili i pokaznim vježbama vrsnih vozača i trenera sa svjetske liste TOP 45, Mađara Jámbora Vilmosa i Farkasa Józsefa.

- Napravili smo presjek mogućnosti koje se otvaraju za sve one koji nešto rade u ruralnom području, a posebno za one koji planiraju investirati u svoja poljoprivredna gospodarstva, što uključuje i uzgajivače konja - rekao je predsjednik Panonice, Marijan Vrkljan. Posebnost ovogodišnjeg događanja je otvorenost za sudjelovanje i vlasnika konja hladnokrvnjaka (uz toplokrvnjake) koji su mogli naučiti kako pravilno raditi s konjima ako se žele uključiti u zaprežni sport. Seminar je uvod u ovogodišnju sezonu natjecanja koju Panonica organizira s partnerskim udrugama u Županji, Gundincima, Donjim Andrijevcima, Ruščici i Brodu. Mađarski treneri su pokazali osnove zaprežnog sporta kroz povijest, opremu i stilove vožnje te praktične vježbe uporabe opreme i savjete kako kod dresure izbjeći najčešće pogreške početnika (od ulaska na parkur, pravilno londžiranje, vođenje konja u krug...). Vlasnici konja mogli su dobiti i individualnu poduku uz praktičnu vježbu s vlastitim konjima. To je oduševilo i poznatog konjogojca Antuna Dorića iz Svilaja.

- Do sada nisam obraćao puno pažnju na dresuru, pogotovo s mladim konjima, a ovdje sam naučio kako pravilno upravljati uzdama i sada ću to ispraviti - govori Dorić u čijoj je obitelji konjogojstvo tradicija, koji je doveo iskusno grlo kvalitetnog pedigrea kobilu Batosta, sudionicu brojnih natjecanja. Mađarski treneri ugodno su iznenađeni visokom kvalitetom konja naših uzgajivača.

- Ovako kvalitetna grla nismo vidjeli u posljednje dvije godine. A i vozači su puni entuzijazma i voljni učiti. Ulaskom u EU za hrvatske natjecatelje i uzgajivače ukinuta je barijera i otvorene nove mogućnosti. Vozači će moći lakše na inozemna natjecanja kao što će i inozemni u Hrvatsku. Dobru natjecateljsku perspektivu imat će samo uz pretpostavku da se s njima dobro radi, jer tada se i vrijednost konja udvostručuje - rekao je Jámbor Vilmos.M.Radošević

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike