Regija
MEDITERANSKA OAZA U DONJEM MIHOLJCU

Uzgojio kanarsku datulju od šest metara - najveću u regiji nakon budimpeštanske
Objavljeno 12. travnja, 2014.
Igor na otvorenom uzgaja masline, banane, ananas, limune...

DONJI MIHOLJAC - Vrt Igora Ćupića iz Donjeg Miholjca svojim neobičnim raslinjem, zagasitim zelenilom, obiljem perastih i lepezastih listova predstavlja pravu mediteransko-supstropsku oazu na sjeveru Slavonije.

Vrtom dominira šestmetarska fenix palma stara dvadesetak godina koja, kao i njen vršnjak limun mjesečar, već jednaestu godinu raste posađena na otvorenom. Kako bi ih zaštitio od oštrih panonskih zima, Igor svake jeseni za njih gradi poseban plastenik koji se u vrijeme ekstremno niskih temperatura grije.

- Moja fenix palma (Phoenix canariensis - kanarska datulja) podrijetlom je s Kanarskih otoka i može kratkotrajno podnijeti temperature do minus pet stupnjeva. Prije nekoliko godina zimi se temperatura spuštala i do -26 stupnjeva Celzijevih i tada sam je jedva spasio. Naime, i uz cjelodnevno puhanje kalorifera, temperatura se pod folijom nije podizala iznad -4 stupnja Celzijeva - kaže Igor, koji je u raspravama na forumima ljubitelja egzotičnih biljaka doznao da u regiji postoji samo jedna fenix palma veća od njegove, i to u botaničkom vrtu u Budimpešti.

Palma je promjera većeg od jednog metra i svake godine traži sve veći prostor, a prije nekoliko godina počela je donositi i sjeme. Igoru su za njegovu mediteransku ljepoticu nudili i dvadesetak tisuća kuna, no, kaže, nema tog novca za koji bi je prodao.

Uz fenixe, lepezaste palme i cikase, Igor uzgaja još desetak vrsta raznih mediteranskih i tropskih palmi, čemprese, masline i banane, a u velikim posudama raste i ananas - koji daje plod, kumquat, avokado, limuni, mandarinke, a tu su i strelicije, mimoze.

Kraj Igorove kuće često zastanu radoznali prolaznici koji ne vjeruju da palme, limuni i banane rastu na otvorenom i da su posađene u zemlju.

- Najviše je problema u uzgoju s limunima, koji su jako osjetljivi na niske temperature te na bolesti i štetnike. Banane se svake jeseni moraju vaditi, a u proljeće ponovno saditi tako da im je potrebno izvjesno vrijeme da se oporave - kaže Igor, tvrdeći da mu je do sada uspjelo sve što je posijao ili zasadio.

- Ograničen sam jedino prostorom, ali nadam se da ću i taj problem uskoro riješiti jer imam u planu uzgojiti još mnoge vrste mediteranskog i tropskog bilja - kaže miholjački zaljubljenik u egzotično zelenilo.

Ivan KOROV
28.000 vrsta palmi

Palme su drvolike, često vrlo visoke biljke, koje na vrhu nerazgranatog, stupastog debla nose čuperastu krošnju sastavljenu od lepezastog ili perastog lišća. Ima ih oko 28.000 vrsta. Iako su biljke tropskog, suptropskog i mediteranskog klimata, neke vrste mogu izdržati i vrlo niske temperature (Rapidophyllum hystrix i do - 25°C). Zanimljivo je da jedna od najljepših palmi - cikas (Cycas revoluta) zapravo i nije palma. Nije čak ni u bližem srodstvu s palmama. Pripada jednoj od najstarijih biljnih vrsta (Cyadaceae), koja potječe još iz doba mezozoika prije 150 milijuna godina.

Banane se svake jeseni moraju vaditi, a u proljeće ponovno saditi

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike