Regija
USKRSNI OBIČAJI U NAŠIČKOM MUZEJU

Našički Slovaci ponudili tradicionalnu hrutku i velikonoćnu babu
Objavljeno 10. travnja, 2014.

NAŠICE – Izložba Slovački uskrsni običaji, s prikazom dvorišta, otvorena je u Izložbenom salonu Zavičajnog muzeja Našice, a već tradicionalno organizirala ju je Matica slovačka iz Našica u suradnji sa Središnjom knjižnicom Slovaka pri Hrvatskoj narodnoj knjižnici i čitaonici Našice. Uvod je to u proslavu Uskrsa, ali i kratka retrospektiva slovačkih običaja koji se i danas njeguju.

- Tijekom godine imamo četiri glavne manifestacije Našički Slovaci svome gradu, a sadašnja je manifestacija prva. Predstavili smo se i gastronomskom ponudom te našim gostima ponudili na kušanje kuhana jaja, pečenku, ali i slovačke specijalitete velikonoćnu babu, kruh koji se radio nakon Uskrsa od ostataka hrane, šunke i kobasice, uskrsni sir hrutku, koji se radi od jaja i mlijeka, malo paprike i luka – rekao je Branko Prišć, predsjednik Matice slovačke Našice.

Bilo je tu i tijesta s makom koje se obvezno jelo na Veliki četvrtak i drugih specijaliteta u kojima su posjetitelji mogli uživati. Ružica Vinčak, voditeljica Središnje knjižnice Slovaka, goste je pozdravila na slovačkom jeziku, a za glazbeni dio pobrinula se Matica slovačka iz Zokovog Gaja. Pratili su ih i OŠ kralja Tomislava pod vodstvom učiteljice Ane Marošević, čiji su učenici izveli zanimljiv program.

- Puno nam pomaže i Folklorno-drotarska radionica s Ivankom Prišć, koja vodi tu radionicu, te Središnja knjižnica Slovaka s Ružicom Vinčak pa nastojimo da u našem radu sve bude autentično – zaključio je Prišć. S. Kadić

Možda ste propustili...

U UTORAK, 23. TRAVNJA

Babina Greda slavi Dan općine

"DAVOR ŠOPLOHER – (NE)ZABORAVLJENI HEROJ!"

45 kilometara u sjećanje na ratnog zapovjednika

Najčitanije iz rubrike