Regija
STUDENT I NAJMLAĐI HRVATSKI GRADONAČELNIK

Josip Budimir iz blatnih kopački u vruću fotelju gradonačelnika Kutjeva
Objavljeno 9. travnja, 2014.

KUTJEVO – Na prijevremenim izborima za grad Kutjevo gradonačelnik je postao 26-godišnji prvostupnik ekonomije Josip Budimir i time stekao epitet najmlađeg hrvatskog gradonačelnika. Još student na osječkom Ekonomskom fakultetu, a od titule magistra ekonomije dijeli ga još pet ispita, aktivni sportaš, neoženjen i bez radnog staža. Mlad, ali energičan dečko, nije donedavno bio politički aktivan, a o svom ulasku u politiku kaže:

- Odlučio sam se kandidirati za gradonačelnika, jer je stanje u Kutjevu izrazito loše, od društvenog, kulturnog, sportskog života, koji je trenutačno na najnižim granama. Činjenica je da nam mladi svakodnevno napuštaju grad, među njima i moji prijatelji i rodbina i ja sam odlučio da se tome mora stati na kraj. Želio sam preuzeti odgovornost svoje generacije da to spriječimo i da od Kutjeva pokušamo napraviti grad dostojan življenja. Razlog je i to što se već dvadeset godina priča o razvoju, o projektima, prosperitetu, a od toga realno ništa nije učinjeno, što je kod mene dovelo do odluke da se uhvatim s tim problemima. Iza mene je i tim ljudi, načelnika općina i gradonačelnika gradova s područja naše županije, uspješnih u svojim sredinama, župan i saborski zastupnici koji su mi dali podršku i obećali pomoć. Vidio sam da mogu uz tu pomoć uspjeti, dalje nisam dvojio – rekao je Josip Budimir.

U svojoj kampanji nije skrivao mladost i neiskustvo.

Naprotiv, to je isticao, kao i svoju energičnost, volju i poštenje.

Josip je i poznati sportaš, a već od šest godina počeo je trenirati nogomet, prvo u svom mjestu u NK Kutjevo, a onda je prešao u požešku Slavoniju, gdje je prošao sve kategorije - od pionira, juniora, kadeta do seniora, uvijek u napadu.

– Igrao sam u prvoj postavi NK Slavonije dok se natjecala u 3. i 2. HNL, a kada je klub došao u probleme i pao u županijsku ligu, prešao sam u NK Slaviju iz Pleternice, koja je nastavila igrati u 3. ligi. Uz igru u Slaviji paralelno sam studirao, što nije bilo lako, jer se dosta trenira, i nije bilo jednostavno sve uskladiti. Treninzi su naporni i česti, jer to je ipak poluprofesionalna liga. Kad sam ipak vidio da mi je to dosta teško uskladiti - stalna putovanja, fakultet u Osijeku, treninge i utakmice u Pleternici - odlučio sam se za prelazak u bliži klub - kaže Budimir.

Preseljenjem u Osijek na fakultet postao je zanimljiv lokalnim trećeligašima poput BSK-a iz Bijelog Brda, čiji ga je trener Davor Rupnik u jesen 2011. doveo u klub. Tamo je nastupao povremeno, za što je bila zaslužna i ozljeda, da bi početkom 2012. ponovno otišao u pleterničkog trećeligaša. U ljeto iste godine prešao je u Višnjevac, gdje je bio do kraja prošloga srpnja i prijateljski se rastao sa sredinom u kojoj nije ostavio dublji trag, čemu su pomogle i ozljede.

- Na žalost, u Višnjevcu sam se ozlijedio, prošao operaciju koljena i nisam mogao više toliko trenirati i naporno igrati. Vratio sam se u Kutjevo i pomogao svom klubu koji je bio pred ispadanjem da se vrati u igru – rekao je Budimir, koji i sada igra napadača u NK Kutjevo, u Prvoj požeško-slavonskoj ligi. (AGM Kruna/D. Lekšan)

Prošao provjere u Hajduku

Još dok je bio u juniorima pratili su ga iz splitskog Hajduka i pozvali na provjeru. Bio je u Splitu tri mjeseca, zadovoljio sve probe, ali nije tada mogao promijeniti sredinu. Previše ga je vezalo njegovo Kutjevo, obitelj i prijatelji, pa se nije odlučio za dalju karijeru tako daleko od rodnog grada. To je i isticao u svojoj kampanji: “U Kutjevu sam se rodio, volim svoje Kutjevo, želim ovdje osnovati svoju obitelj i dalje živjeti i raditi”, zbog čega je dobio pohvale i od predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, koji mu je prije 50 dana uručio i člansku iskaznicu HDZ-a prilikom obilježavanja 24-godišnjice osnivanja stranke u Požegi.

Možda ste propustili...

POTPORA OSOBAMA S AUTIZMOM

Predstava Aut Male scene iz Zagreba

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

Najčitanije iz rubrike