Regija
POGREŠNA DIJAGNOZA TIMA HITNE POMOĆI

Proglasili ga mrtvim, a živio još dva dana
Objavljeno 4. travnja, 2014.

OKUČANI - Unatoč tome što je Hitna pomoć proglasila čovjeka mrtvim, on je još dva dana živio, a neki se pitaju je li mu se moglo pomoći da je ranije odvezen u bolnicu.

U nedjelju poslijepodne, naime, Tim 2 Hitne medicinske pomoći iz Okučana od dispečara je dobio nalog za intervenciju u Trnakovcu, selu nedaleko od Okučana, zbog pomoći 56-godišnjem pacijentu Marku Subanoviću. Kako Timu 2 pripadaju samo tehničari, bez liječnika, a na mjestu događaja zatekli su bez svijesti i pokazivanja znakova života čovjeka kojega su poznavali kao ovisnika o alkoholu, tehničari su zaključili da je preminuo te pozvali mrtvozornika i napustili mjesto događaja. Nakon sat i pol, liječnica-mrtvozornica utvrdila je da pacijent nije mrtav te je ponovno pozvala Hitnu pomoć, koja ga je prevezla u novogradišku bolnicu. Na odjelu reanimacije i intenzivog liječenja živio je još dva dana, kada je preminuo.

Unatoč činjenici što je riječ o teškom ovisniku o alkoholu koji je godinama živio neurednim životom, neki se pak pitaju je li sve odrađeno kako je trebalo i je li pacijentu bio moguć produžetak života da su ga medicinski tehničari odmah prevezli u bolnicu.

- Točno je kako je Tim 2 na intervenciji ustanovio da je unesrećeni mrtav te je pozvan mrtvozornik, koji je pak utvrdio da je unesrećeni živ. Sazvano je Upravno i Stručno vijeće Zavoda koje će razmotriti sve okolnosti. Svi uključeni djelatnici dali su svoje izjave, a čekamo i obdukcijski nalaz, nakon čega ćemo odlučiti o mogućim sankcijama za djelatnike - kazala je Jelena Adrović, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije.

Pokojnikov stric Mitar Rađenović ipak misli da “tu nema nikakve afere” jer je riječ o osobi koja godinama ima problem s alkoholom.

- Pozvao me jedan koji je svaki dan s njim pio. Našao sam ga kako leži, vukao ga za rukav, ali nije pokazivao znakove života pa smo pozvali policiju i Hitnu. Oni su došli i ne znam jesu li ga slušali, ali rekli su policiji: “On je gotov” i otišli. Čekali smo mrtvozornika - doktoricu koja je tražila da ga zbog pregleda prebacimo u korito. Kad smo ga digli, ja vidim da mu radi trbuh i kažem: “On je živ”. Doktorica je opet pozvala Hitnu i odvezli su ga u Gradišku - ispričao je Rađenović, jedan od malobrojnih stanovnika sela u kojem se teško preživljava i u kojemu je već jučer pokopan Subanović.

Premda nerado, pokojnikova sestra Nada samo je kazala da obitelj neće poduzimati nikakve pravne mjere protiv medicinskog osoblja. Marija Radošević

Možda ste propustili...

NACIONALNI DAN HITNE MEDICINSKE SLUŽBE

Uz dobru opremljenost potrebno je educirati i građane

SVETIŠTE BOŽJEG MILOSRĐA

Prvosvibanjski 5. Susret obitelji

Najčitanije iz rubrike