Regija
INICIJATIVA VIROVITIČKO-PODRAVSKE ŽUPANIJE

Slavonski med zaštititi oznakom izvornosti
Objavljeno 24. ožujka, 2014.

VIROVITICA - Na poticaj Virovitičko-podravske županije održan je inicijativni sastanak o zaštiti slavonskog meda oznakom izvornosti, odnosno zemljopisnog podrijetla, a nazočili su mu predstavnici udruga pčelara s područja županije i Željko Vrbos, voditelj Grupacije pčelarstva HGK - Županijske komore Virovitica. Prezentirane su mogućnosti zaštite meda u okviru zakonodavnog okvira RH i EU, o čemu se već razgovaralo s Ministarstvom poljoprivrede.

- Svih pet županijskih pčelarskih udruga i predstavnici Grupacija podržali su inicijativu Virovitičko-podravske županije. Lani je prvi put ostvaren veći uvoz meda od izvoza, u količini od oko 100 tona, pa je potrebno zaštititi slavonski, kao i med s ostalih područja RH, kako bi se pod prepoznatljivom oznakom plasirao na tržište EU, ali i druga tržišta – istaknuo je Tugomir Majdak, pročelnik Upravnog odjela za zajedničke politike i fondove EU.

Slijedi sastank u Virovitici koji će okupiti udruge pčelara i nadležne županijske institucije s područja cijele Slavonije i šireg područja kontinentalne Hrvatske.

Inače, Virovitičko-podravska županije sudjeluje s više od 20 posto u ukupnoj proizvodnji meda u RH. S. Kadić

Možda ste propustili...

NIJE ZA MLAĐE OD 16 GODINA

Predstava “Čudo u Poskokovoj Dragi”

NAKON BARANJE I OSIJEKA - MEĐUGORJE

Umirovljenici u posjetu Kopačkome ritu i Tvrđi

Najčitanije iz rubrike