Novosti
DRŽAVNI PRORAČUN

Rebalansom poljoprivredi 409 milijuna kuna manje
Objavljeno 21. ožujka, 2014.

Vezani članci

PROČELNIK KRMPOTIĆ NAJAVLJUJE:

Prvi rebalans proračuna u travnju ili svibnju

ZAGREB - S 81 glasom za i 25 protiv u Saboru je prihvaćen rebalans proračuna za 2014. godinu kojim je predviđeno povećanje proračunskih prihoda za četiri milijarde, na 117 milijardi kuna, te povećanje rashoda za 100 milijuna, na 130,7 milijardi kuna. To znači da će deficit biti nešto veći od 13,5 milijardi kuna, odnosno 4,1 posto bruto društvenog proizvoda. Vlada je odbila svih deset amandmana na rebalans proračuna kojima su zastupnici tražili više novca za audiovizualni sektor, zapošljavanje Roma, ured povjerenika za informiranje, hrvatske branitelje te plaće preuzetih službenika u lokalnoj samoupravi. “Ugrožena je opstojnost hrvatskog sela, Vlada rebalansom zakida poljoprivredu, a Banski dvori podbacili su u privlačenju europskih sredstava, svi pokazatelji u protekle dvije godine su u padu”, optužuju iz HDZ-a.

- U dvije godine Vlada je poljoprivredi uzela 1,5 milijardi kuna. Sada je rebalansom ministar financija Slavko Linić odrezao 409 milijuna kuna, a da nitko ništa nije pitao ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu - mišljenja je HDZ-ov saborski zastupnik Franjo Lucić.

Bez 30 milijuna kuna na stavci za izravna plaćanja ostali su poljoprivrednici, ruralni razvoj ostao je bez 40 milijuna, a drvna industrija bez 79 milijuna. “Vlada nema smisla i osjećaja da je drvna industrija ta koja u kratkom vremenskom razdoblju može zaposliti najveći broj ljudi", rekao je Lucić. “Unatoč ulasku u EU, čijih je 38 posto proračuna namijenjeno poljoprivredi, hrvatski seljak nema budućnosti, ključne pogreške počinjene su smanjivanjem potpora, umjesto da su one povećane uoči pristupanja Uniji, ono što smo mi ispregovarali ne realizira se, Vlada se ne snalazi, a sredstva privlačimo iz IPARD-a kao da nismo u EU”, pljuštale su optužbe u središnjici HDZ-a. Vladi zamjeraju i što nije u dijalogu s Europskom komisijom kvalitetno napravila program ruralnog razvoja. (MS)

1,5

milijardi kuna uzela je Vlada poljoprivredi u dvije godine, izračunali su HDZ-u

Možda ste propustili...

JEDNO OD NAJPREPOZNATLJIVIJIH LICA HRVATSKE TELEVIZIJE

Preminuo novinar Damir Matković

HUMANITARNA ORGANIZACIJA MARIJINI OBROCI HRVATSKA

Kampanja “Majci za ljubav”

BILJANA BORZAN: IDUĆI MANDAT BIT ĆE POSVEĆEN IZJEDNAČAVANJU NEJEDNAKOSTI

Picula na posljednjem mjestu SDP-ove koalicijske liste za Europski parlament

Najčitanije iz rubrike