Osijek
IPAK NOVA CESTA NA JUGU 2

Gradnja između obilaznice i Labinske počinje u travnju, stanovnici ostaju bez vrtova
Objavljeno 19. ožujka, 2014.
Ja i ovog proljeća obrađujem vrt, a ako trud i propadne, onda je tako moralo biti, kaže Ivanka Čađavčan

Dio stanovnika Juga 2 koji obrađuju zemlju između Labinske ulice i Južne obilaznice ovog će proljeća posljednji put ubirati plodove svog rada iz zemlje u vlasništvu Grada.

Naime, sve se konkretnije priča o gradnji ceste koja će prolaziti na prostoru između Labinske i Južne obilaznice te tako omogućiti obilazak uskog dijela Opatijske od raskrižja s Velaluškom do prilaza Bajeru, nedaleko od raskrižja s Umaškom ulicom. O izgradnji ove ceste stanovnici Juga 2, kažu nam, slušaju godinama, ali ove se godine o početku radova priča vrlo konkretno pa je jedan dio vrtova ostao neobrađen.

- Bio sam u Gradskoj četvrti nekoliko puta, zvao sam u Grad, vukao ljude za rukav kako bih saznao kada će i kojom točno trasom cesta prolaziti. Nisam dobio nikakav konkretan odgovor pa sam odlučio vrt ipak obrađivati, makar mi rad i propao zbog gradnje ceste. Ako u zemlju ništa ne stavim, neću ništa ni izvaditi, a kako se kod nas sve radi polako, velika je šansa da ću pobrati sve što sam zasadio prije nego što dođu radnici - rekao nam je jedan od “vrtlara” s Juga 2.

Ivanka Čađavčan iz Paške ulice također je čula da se bliži gradnja ceste, a iako ne zna kuda će točno cesta proći, odlučila je zasaditi sve što je planirala.

- Vrt mi puno znači uz mirovinu od 1.500 kuna, jer dok platim 500 kuna za plin i ostale režije, ne ostane mi ništa. Stavim luk, salatu, špinat, krumpir, grašak, mahune... Obrađujem tu vrt 20 godina, uberem što mi treba i imam hrane u hladnjaku. Priča da će se ta zemlja uzeti traje otkako sam prvi put tu došla raditi. Ove su godine svi krenuli kopati, pa i ja radim vrt, a ako trud i propadne, onda je tako moralo biti - kaže Ivanka Čađavčan.

U neposrednoj je blizini vrt frezao i Antun Jerbić, u društvu supruge Zorice. Čuo je, kaže Antun, da dolazi cesta, ali nije dvojio treba li zasukati rukave i raditi.

- Dobio sam neke informacije da se cesta neće raditi prije srpnja, a do tada planiram pobrati plodove svog rada. Obrađujem 300-400 kvadrata vrta i plodove podijelim s obitelji. Kada više ne bude tako moglo, dobro, tako je kako je, iako bismo voljeli da cesta ne zahvati ovaj dio i da možemo nastaviti raditi u vrtu - kažu Antun i Zorica Jerbić.

Ivan SEKOL

HRVOJE ŽABAROVIĆ

predsjednik Vijeća GČ “Jug 2”

Cesta, novi kružni tok, sanacija Opatijske...

Gradnja nove ceste, prema najavama iz GČ “Jug 2”, trebala bi početi već idućeg mjeseca. Bit će sagrađen i novi kružni tok na raskrižju Opatijske, buduće nove ceste i Velaluške.

- Sredstva su osigurana i cesta će biti gotova tijekom 2014. godine, a početak radova može se očekivati u travnju. Sve bi trebalo biti završeno u ljeto, a kad se nova cesta otvori, ostat će prostora za novu sanaciju Opatijske ulice. Također, moći će se raspravljati o tome da Opatijska postane pješačka zona koja bi se nadovezala na novi trg na kojem se planira i gradnja stambeno-poslovnog objekta - kaže Hrvoje Žabarović, predsjednik Vijeća Gradske četvrti “Jug 2”.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike