Regija
ĐAKOVO JUČER OSVANULO POD GRAFITIMA

Pripadnici Torcide išarali
fasade i mokrili po središtu grada
Objavljeno 18. ožujka, 2014.
Vlasnik fasade nije bio voljan za razgovor

ĐAKOVO – U nevjerici su jučer Đakovčani zagledali potpuno uništenu fasadu na obiteljskoj kući u središtu grada koju su svojim potpisima noć ranije 'ukrasili', ako je suditi prema sprejom ispisanim grafitima, pripadnici Torcide koji su splitskog majstora s mora pratili tijekom ogleda s NK Osijek u Gradskom vrtu u nedjelju navečer. Pošteđena nije ostala ni fasada obližnjeg kafića, a ni betonske kocke na gradskom korzu. Na fasadi uništene kuće su ostavili potpis s godinom kada je osnovana ta najstarija navijačka skupina u Europi, 1950., te niz drugih nerazumljivih poruka. Zgražali su se jučer Đakovčani nad onim što su napravili gosti koji su prenoćili u Đakovu.

- Jedna skupina je sjedila na žardinijerama na korzu jutros od pet do sedam. Pili su, bučili, mokrili u kante za otpad, na kraju su se pokupili i otišli, no prije toga su ostavili potpis – “1950.” na betonu - kazao nam je jučer konobar iz jednog kafića na gradskom korzu. Vlasnik uništene fasade nije bio voljan za razgovor, prokomentirao je samo kako je slučaj prijavio policiji.

- Vjerujem da su bili u obližnjim kafićima prije negoli su to napravili, ne smatram da je bilo ciljano, moglo se dogoditi bilo kome - kazao je vlasnik (podaci poznati redakciji). Razgovarali smo jučer i s Đakovčanima koje smo zatekli nedaleko od kuće s uništenom fasadom. Ono što je svima bilo zajedničko je osuda vandalskog čina, no bilo je i onih koji su potpis na fasadi prokomentirali kao slučaj podmetanja kukavičjeg jajeta.

- To su vam napravili navijači druge navijačke skupine, samo su ostavili potpis Torcide da torcidaši budu ocrnjeni, kazao je jedan mladić u prolazu ne želeći otkriti svoje ime. Stariji čovjek, predstavio nam se imenom Ivan, u nevjerici je odmahivao glavom, jer, kaže, nije mu jasno da su to mogli napraviti navijači njegovog Hajduka.

- Nisu to napravili navijači Hajduka, pa, gospođo draga, znate li vi koliko je hajdukovaca u Đakovu? Dođite jednom na našu Bilu noć pa ćete vidjeti kakvi smo mi ljudi, ovo nije potpis ni Hajduka ni Torcide, nego huligana koji su ovdje očigledno došli praviti nered - kazao nam je Ivan. Tko je uistinu išarao i uništio đakovačke fasade, prema svemu sudeći bit će posao kojim će se sljedećih dana baviti policija. Dok smo promatrali uništenu fasadu, iz osobnog crnog automobila ST registracijskih oznaka mahnula nam je skupina veselih momaka, očigledno, krenuvši na dalek put.

Maja MUŠKIĆ
Kazna do dvije godine zatvora

“Tijekom noći između 16. i 17. ožujka nepoznati je počinitelj uporabom boje na fasadi zidova nekoliko obiteljskih kuća u Ulici bana Josipa Jelačića u Đakovu ispisao više natpisa, čime je nastala materijalna šteta od nekoliko tisuća kuna. Protiv nepoznatog počinitelja policija podnosi kaznenu prijavu zbog kaznenog djela oštećenje tuđe stvari, iz članka 235. Kaznenog zakona RH. Za počinjenje navedenog kaznenog djela propisana je kazna zatvora do dvije godine”, odgovor je Odjela za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću PU osječko-baranjske na naš upit o ovom slučaju.

Možda ste propustili...

OŠ VLADIMIRA NAZORA U ERASMUS+ PROJEKTU

Vinkovački osnovci ugostili španjolske vršnjake

PROLJETNI TRENING “AKTIVNE HRVATSKE”

Beli Manastir vježbat će s Asjom Petersen

Najčitanije iz rubrike