Regija
ALARMANTNO STANJE U OBRTNIŠTVU

Od početka godine već je
zatvoreno više od 40 obrta
u Brodsko-posavskoj županiji
Objavljeno 12. ožujka, 2014.

SLAVONSKI BROD - Da je višegodišnja recesija učinila svoje, Brođani primjećuju i po broju zatvorenih lokala, obrta, trgovina... U središtu grada svaki dan nikne jedan novozatvoreni, a na periferiji odavno nema nikakve obrtničke ponude. To ostavlja dojam ne baš poželjnog grada za življenje, iz kojega mladi sve češće „dižu sidro“. Zatvaranju lokala ne čude se stariji mještani, među kojima su i umirovljene profesorice Nada Opačak i Marta Bačić.

- Osnovni je problem novac. I sada odemo frizeru, na pedikuru i slično, ali puno rjeđe - komentiraju Brođanke. Stanje je u obrtništvu, prema podacima županijske Obrtničke komore, alarmantno, smatra tajnica ŽOK-a Željka Pergl.

- Od 2008. godine broj obrtnika u županiji pao je za oko 30 posto. Premda se uvijek govorilo da je obrtništvo najžilaviji dio gospodarstva, sada je pokleknulo. Trendom zatvaranja svi su obuhvaćeni - uslužne djelatnosti, prijevoznici, građevinari, proizvođači... Najčešće se ipak radi o trgovcima, a na zatvaranje malih trgovina u velikoj je mjeri utjecalo nicanje trgovačkih centara. Trend zatvaranja obrta nastavljen je i u ovoj godini, pa ih je u prva dva mjeseca zatvoreno još 45, tako da ih je u županiji ostalo 2.346 - navodi Pergl. Dodaje kako je dio obrtničkih radnji zatvoren i stoga što je došlo do generacijske smjene obrtnika, mladi ih nisu preuzimali, stariji se nisu priviknuli na nove tehnologije, a tržište određuje uspješnost nekog obrta.

- Premda postoje i obrtničke subvencije, one nisu dostatne. Veći dio obrtnika je i blokiran represivnom državnom politikom - naglašava Pergl.

- Situacija je slična u svim gradovima. Što se tiče gradskih prostora, zadovoljni smo. U središtu grada samo dva nisu iznajmljena. Tome u prilog ide i snižavanje najamnine. Vijeće je i ove godine donijelo odluku da se najam snizi za visinu PDV-a, a snizili smo i spomeničku rentu za polovinu (s četiri na dvije kune) - kaže gradonačelnik Mirko Duspara. Na mjere koje donosi Ministrastvo gospodarstva, veli, ne mogu utjecati. Brođane ne tješi što je slično stanje i u ostatku države, posebice jer ta županija prednjači po broju nezaposlenih i na začelju je po visini BDP-a.

- Ne stvaraju se povoljni uvjeti za opstanak, nema investicija, kotač zamašnjak je gospodarstvo, koje je gotovo zamrlo - zaključuje Željka Pergl. A građani po veličini sedmog hrvatskog grada do neke bolje budućnosti rjeđe će frizeru, pedikeru, u kino, prolongirat će kupnju novih cipela, nerijetko i voća, slatkiša...M.Radošević

Možda ste propustili...

150 GODINA ORGANIZIRANOG VATROGASTVA U POŽEGI

Vatrogasci 150 godina aktivni i požrtvovni u životu grada

NA GRADSKIM BAZENIMA u ĐAKOVU

Počele pripreme za kupališnu sezonu

Najčitanije iz rubrike