Regija
KLUBOVI LIJEČENIH ALKOHOLIČARA U VINKOVCIMA

Živimo između dvije čašice - nazdravimo
za rođenje, ispijemo za dušu pokojnika
Objavljeno 15. veljače, 2014.

Vezani članci

IMIDŽ REGIJE KOBASICA, KULENOVA I RAKIJE

Slavonci piju po modelu od ponedjeljka do petka još nekako, vikendom i te kako

VINKOVCI – Stručnim skupom, i sastankom članova sedam klubova liječenih alkoholičara (KLA) koji djeluju na području grada Vinkovaca, obilježena je 50. godišnjica od prvog KLA osnovanog u Hrvatskoj 1964. godine, dok su četiri godine kasnije i Vinkovci dobili prvi takav klub.

– U deset hrvatskih županija, među kojima je i Vukovarsko-srijemska, alkoholizam je na prvom mjestu, što znači da je 20-ak posto bolesnika koji su hospitalizirani na akutnim odjelima za duševne bolesti tamo dovela ovisnost o alkoholu. Neki bolesnici završe i na drugim odjelima zbog bolesti kao posljedice alkoholizma ili se pak boje stigmatizacije zbog boravka na psihijatriji, pa je brojka zasigurno puno veća – istaknuo je na skupu dr. Nikola Drobnjak, psihijatar na Odjelu duševnih bolesti u Vinkovcima. Napomenuo je i kako bez uključenosti društva, senzibiliziranog za problematiku alkoholizma i općenito duševno zdravlje, uspjeha nema.

– Alkoholizam kao problem čovjeka datira vjerojatno od njegova postanka, no često je veliko zlo koje vodi u propadanje, razara obitelj, dovodi do gubitka radnog mjesta… Živimo u okružju gdje je pijenje alkohola društveno prihvaćeno, naš život, rekao bih, teče između dvije čašice – nazdravimo za rođenje, ispijemo za dušu onog koji napušta ovaj svijet. Alkohol su ljudi koristili u situacijama tjeskobe i strahova jer on je, između ostalog, i najstariji anksiolitik – kazuje dr. Drobnjak.

Govoreći o radu KLA, objasnio je da članovi dolaze dragovoljno, čime su i motiviraniji, kao i da bez KLA nema kvalitetne apstinencije. Klubovi se sastaju jednom tjedno po sat i pol, zajedno s članovima obitelji i taj, navodi dr. Drobnjak, zatvoreni krug idealno funkcionira jer jedni drugima pomažu kad netko poklekne. Zahvalio je i gradu na prostoru za okupljanje klubova, a skup u Vinkovcima bio je, zaključio je, posvećen borbi protiv pijenja mladih “u vremenu u kojem se teži profitu, vremenu socijalne i krize morala”, dok širenje mreže KLA ima i preventivnu važnost. S. Butigan

Alkohol je, između ostalog, i najstariji anksiolitik

Možda ste propustili...

CENTAR ZA NESTALU I ZLOSTAVLJANU DJECU U POŽEGI

Proširen prostor za rad s dvadesetero djece

ZA POSEBNA POSTIGNUĆA NA NATJECANJIMA

Đacima i mentorima i novčane nagrade

Najčitanije iz rubrike