Regija
ULAGANJE OŽIVLJAVA OPĆINU STARO PETROVO SELO

U Lazama počinje gradnja 10 milijuna eura vrijednog biopostrojenja
Objavljeno 11. veljače, 2014.

STARO PETROVO SELO - U općini Staro Petrovo Selo, nakon dužeg vremena, na pomolu su, čini se, neke nove investicije, a osim najavljenog oživljavanja stare Mljekare, u naselju Laze još je prošle godine, prema nekim najavama, trebala početi gradnja 10 milijuna eura vrijednog biopostrojenja snage 2 MGW. Ono bi, uz proizvodnju električne energije, kao nusproizvod nudilo i toplinsku energiju, a u budućnosti omogućilo i plasteničku proizvodnju. Slovenski investitor Keter grupa od privatnog je vlasnika otkupio zemlju za gradnju i već prošle godine ugovorena je proizvodnja sirovine, silažnog kukuruza, na 800 hektara, premda novom pogonu još nisu udareni temelji. Zapelo je bilo kod prostornog plana, čiju je izmjenu naknadno tražio vlasnik projekta.

Iako se “naopačke” rađenom poslu čudi i načelnik Željko Kočijašević, zbog velike investicije pokrenuta je izmjena prostornog plana i čeka se samo prva sjednica Općinskog vijeća da to potvrdi.

A zadovoljan je i partner slovenskih investitira Zdenko Zečić iz Laza, ujedno nositelj organizacije proizvodnje silaže s četiri kooperanta. Uvjeren je da će gradnja postrojenja početi uskoro jer je riješena i posljednja prepreka. Dobivena je, naime, suglasnost HEP-a za gradnju dalekovoda.

- Na prvom dogovoru prije točno godinu dana investitori su bili uvjereni da će sve potrebne dozvole ishoditi za šest mjeseci, u što sam sumnjao. Suglasnost HEP-a dobili smo tek prije 14 dana, s tim što nam je smanjena snaga na 1,66 umjesto 2 MGW. Za proizvodnju sirovine tako će sada biti dostatno 500 hektara zemlje, gdje ćemo uzgojiti dvije kulture godišnje, najprije kukuruz za silažu, a u jesen sirak - kaže Zečić.

Već prošle godine je, dodaje, proizvedeno (i plaćeno) 11 tisuća tona silaže, što će ovih dana biti odvezeno u Sloveniju jer gradnja postrojenja u Lazama još nije počela, a uskoro će sijati i novi kukuruz. Uvjerava i kako su nositelji projekta - Marijan Kolar iz Keter grupe, Josip Klem, vlasnik poznate zaštitarske tvrtke, te njegov sin Ivan Zečić - vrlo ozbiljni u svojim namjerama. Kako je riječ o strateškom projektu, dobili su potpis Vlade RH kao i ugovore o otkupu električne energije na 14 godina, kaže Zečić, koji u kratkom vremenu očekuje još samo potvrdu projekta i može se krenuti u realizaciju. Financijska je konstrukcija, dodaje, zatvorena, a gradnja bi mogla potrajati do kraja ove godine, kada će krenuti isporuka električne energije.

Marija RADOŠEVIĆ

Na 500 hektara uzgajat će dvije kulture godišnje - kukuruz za silažu i sirak

Lani je proizvedeno i plaćeno

11

tisuća tona silaže, što će ovih dana biti odvezeno u Sloveniju

Veće zapošljavanje tek s plastenicima

Načelnik Željko Kočijašević je, kaže, zadovoljan dosad najvećim ulaganjem na području općine, premda to podrazumijeva zapošljavanje samo tri čovjeka.

Za staropetrovoselsku općinu najavljena investicija će značiti mnogo, pogotovo što bi, uz električnu i proizvodnju toplinske energije, prema planu, trebala zaživjeti i plastenička proizvodnja, a ona bi omogućila i veće zapošljavanje domaćeg stanovništva.

Možda ste propustili...

SKUPŠTINA UDVDR-A DONJI MIHOLJAC

Članstvo udruge raste, no nema mlađih članova

NADBISKUPIJSKA I FAKULTETSKA KNJIŽNICA

Simpozij Akvinski

AKCIJOM “DRAGOVOLJCI ZA NAJMLAĐE”

UDVDR Slatina prikupio je novac za analizator CRP-a

Najčitanije iz rubrike