Regija
OBNOVILI I FARMU ZIB

Meretine sve uspješnije: Povećavaju
doradu soje i pšenice, plasman osiguran
Objavljeno 7. veljače, 2014.
Površine za sjemensku proizvodnju ugovaraju i s OPG-ovima

ŽUPANJA – Nakon što je u ožujku 2011. poljoprivrednu tvrtku Meretine za 18 milijuna kuna od Grada Županje kupila tvrtka Slatine d.o.o. iz Ivankova, u vlasništvu grupacije Gorup iz Klanjca i Cezareje iz Nijemaca, ta se akvizicija pokazala odličnim poslovnim potezom. Na kupnju te tvrtke, poznate po proizvodnji i doradi sjemena svih ratarskih kultura, vlasnici su se odlučili zbog orijentacije na sjemenarstvo.

Meretine obrađuju 450 hektara, posjeduju sve potrebne strojeve i poljoprivrednu mehanizaciju, vlastite doradbene kapacitete, sušaru za žitarice i podna skladišta. Prednost tvrtke svakako je u činjenici što je veće komplekse poljoprivrednih površina uspjela zadržati u cjelini, što je jako važno zbog kvalitetnog organiziranja proizvodnje.

- U protekle tri godine nemamo problema u poslovanju ni u odnosu s vlasnicima, tako da iz godine u godinu povećavamo ukupne prihode i ostvarujemo ambiciozne planove u proširenju proizvodnje - ističe direktor Goran Lastavica.

Krenulo se u povećanje dorade soje i pšenice jer je potražnja za sjemenskom robom vrlo velika i plasman nije upitan. Ide se na veće ugovaranje s ozbiljnim OPG-ovima u sustavu PDV-a kako bi se osigurale dostatne površine za sjemensku proizvodnju i upošljavanje doradbenih kapaciteta. Iako su Meretine dio velikog sustava, funkcioniraju kao samostalno poduzeće s vlastitim žiro-računom. No činjenica da iza njih stoji jaka grupacija dodatno im učvršćuje pozicioniranje na tržištu i otvara brojna vrata.

- Sama prisutnost grupacije Gorup i tvrtke Cezareja uvelike nam olakšava rad i osigurava bolje pozicije, od povoljnije nabave repromaterijala do plasmana gotovih proizvoda na tražište - objašnjava Lastavica.

– Mi smo, mogu to tako reći, samo određena podrška grupaciji, jer uz sebe vežemo i Slatine iz Ivankova te tvrtke Ratarstvo i Stočarstvo iz Drenovaca - kaže Lastavica i ističe da nakon privatizacije u Meretinama nije došlo do kadrovskih ni strukturnih promjena, zadržana su sva radna mjesta i prava iz kolektivnog ugovora. U 2013. ostvaren je pozitivan financijski rezultat, a intenzivno se krenulo u ulaganja, koja su osnovni preduvjet ekonomski održivog razvoja proizvodnje i konkurentnosti na tržištu. I ova bi godina za Meretine trebala biti uspješna. Očekuju se dobri prinosi na 200 hektara pod sjemenskom pšenicom kvalitetnog sortimenta, koji ispunjava EU standarde, oko 170 hektara bit će zasijano sjemenskom sojom, a 80 hektara šećernom repom, čija je cijena već definirana.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Pod sjemenskom pšenicom je

200

hektara

170

hektara bit će zasijano sjemenskom sojom, a

80

hektara šećernom repom

Cijena soje najstabilnija

- Mislim da će ove godine pšenice nedostajati na hrvatskom tržištu jer se procjenjuje da je zasijano 125 tisuća hektara, a lani je bilo oko 180 tisuća hektara - zaključuje Lastavica i dodaje da su najmanje oscilacije u cijenama soje, za čiju je proizvodnju županjska Posavina idealno područje.

Tovna junad s farme Zib odlazi u Libanon

- Tu je i farma Zib, koju je Gorup prije dvije godine obnovio i ondje je trenutačno u tovu oko četiri tisuće bikova i junica, koji se sukcesivno isporučuju. Ima nešto i uslužnog tova za tvrtku Gavrilović iz Petrinje, ali najveći broj grla je u Gorupovu vlasništvu. Tovni materijal se isključivo izvozi u Libanon, gdje se postižu relativno više cijene nego na našem tržištu - otkriva Lastavica.

Na farmi je uposleno 20-ak radnika.

Najčitanije iz rubrike