Regija
OPG ANDRIJE KOVAČIĆA

Račinovčanin na 25 ha posijao staru žitaricu pir
Objavljeno 4. veljače, 2014.

RAČINOVCI – Prije nego što je dugo očekivani snijeg pokrio 25 hektara zelene površine posijane običnim pirom (Triticum spelta L) na poljima OPG Andrije Kovačića pokraj puta Račinovci – Đurići u Cvelferiji, mnogi su odgonetali je li to pšenica ili nešto drugo. Znalo se da je vrijedni Andrija sklon riziku i eksperimentalnom uzgoju ekoproizvoda na svojih 55 hektara, koliko obrađuje.

– Od stručnjaka u BC Institutu u Zagrebu čuo sam za BS Vigor, običan pir, drevnu krušaricu pljevičastog i hranjivog zrna za modernu ekološku poljoprivredu. To je stara visokovrijedna krušarica za siromašna tla i ekstenzivne uvjete proizvodnje, odnosno za makrobiotičku proizvodnju. Prošlo je mnogo godina otkako se nije uzgajala. Nisam dvojio jer je plasman moguć u Njemačku, zemlju u koju sam izvozio ekosoju i pšenicu. Očekujem dobar rezultat i od običnog pira - ističe Kovačić.

Sjeme je hrvatsko, BC Instituta, a sjetvu je obavio krajem listopada, uoči Svih svetih (rok je to kada su stari sijali, od 25. do 30. listopada), što cijeni kao najbolje vrijeme za pir, ali i za pšenicu, na tablama Vrtovi, Veliko polje i Njivici na 25 hektara.

– Po hektaru je predviđeno od 170 do 200 kilograma, ali kada je riječ o ekoproizvodnji, ja volim posijati veću količinu pa sam posijao 10 do 15 posto više sjemena. Za sada se usjev dobro drži. Visina mu je 130 centimetara, dakle bit će više slame, a ja vjerujem da će biti podosta i zrna. Slamu ću samljeti i koristiti za prehranu površina. Pir zri kasnije od pšenice i bit će zreo oko 15. srpnja, kada ću ga ovršiti žitnim kombajnom - kaže Andrija i vjeruje da će vrijeme biti povoljno te da neće trebati sušenje iako ima svoje silose.

Vrijedni mladić bio bi zadovoljan urodom od 100 tona na 25 hektara iako stručnjaci kažu da bi urod mogao biti i pet tona po hektaru. Nakon vršidbe slijedi pakiranje u džambovreće i izvoz za Njemačku. Ovih je dana u inozemstvo izvezao 25 tona ekosoje uroda 2013., a prošle godine početkom srpnja izvezao je dva šlepera ekosoje i to je bio Andrijin prvi izvoz odmah nakon ulaska Hrvatske u Europu, a krajem lipnja 2013. uslijedio je izvoz dvaju šlepera ekopšenice. Primjer Andrije Kovačića, ekoproizvođača iz Račinovaca, može poslužiti da se i drugi OPG-ovi preorijentiraju na ekoproizvodnju i siguran plasman bez posrednika u inozemstvo.S.Bogutovac

Stručnjaci kažu da bi urod mogao biti i pet tona po hektaru

Možda ste propustili...

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

NOVI USPJEH MLADOG POVJESNIČARA

Ivano Bocor drugi put državni prvak

Najčitanije iz rubrike