Novosti
LEDENE NEVOLJE

Lomovi i iščašenja uposlili sve liječnike na osječkoj Traumi
Objavljeno 2. veljače, 2014.
Zbog zatopljenja, građani moraju ovih dana pripaziti na odrone snijega s krovova

Vezani članci

ZBOG SNIJEGA POVEĆAN BROJ PRIJELOMA

Gipser Igor: Jednom smo imali čak 150 pacijenata u 24 sata

Iako se Osijek nakon kiše koja je padala u noći sa subote na nedjelju jučer probudio okovan ledom, zbog temperatura koje su se do podneva popele iznad nule doslovce su se “rastopile” i vremenske neprilike.

Tako su najvećih nevolja imali oni koji su u rano jutro pokušali doći do svojih automobila jer se većina gradskih parkirališta noću pretvorila u sklizališta, a automobili su bili prekriveni ledenom korom. Primjerice, prostor oko parkirališta TC Portanova jučer su iznova morali čistiti i djelatnici tog centra kako bi spriječili nezgode kupaca. Hitna pomoć prvu je intervenciju imala već oko osam sati ujutro, kada je pred Robnom kućom Doma u Donjem gradu nogu slomila starija gospođa, a samo malo kasnije jedno od vozila Hitne pomoći već je jurilo u Brijest, gdje je potkoljenicu slomio stariji sugrađanin i to ispred svoje kuće. Ovi pacijenti, kao i desetak drugih sanirani su na Kliničkom odjelu za traumatologiju KBC-a Osijek, na kojem jučer nismo uspjeli dobiti službenu potvrdu o broju lomova i iščašenja jer su zbog povećanog opsega posla svi dežurni liječnici prijepodne bili u operacijskim salama.

Ledena kiša na području Baranje dva je puta na prometnice “istjerala” djelatnike belomanastirskog dijela Cestinga. Kako ističe nadcestar Roman Rašić, ta je pojava znatno gora nego snijeg, i za cestare i za sudionike u prometu. “Moramo točno tempirati završetak kiše i onda krenuti u posipavanje budući da kiša jednostavno ispere sol s prometnica”, kaže Rašić, napominjući kako su u subotu navečer i u nedjelju ujutro radili sa sedam ralica na približno 300 kilometara baranjskih prometnica.

Petero stanovnika Slavonskog Broda u nedjelju je zatražilo liječničku pomoć na Hitnom prijmu slavonskobrodske Opće bolnice. Riječ je uglavnom o prijelomima donjih ekstremiteta i jednog ramena, a nastradale su starije osobe koje su i hospitalizirane. U nedjelju do podneva na traumatologiji Opće županijske bolnice Vinkovci zabilježeno je 20 raznih prijeloma, od čega je najviše bilo prijeloma ruku, a zabilježeni su i prijelomi kuka. U Vinkovcima nisu stradali samo stariji nego su liječničku pomoć tražili građani svih dobi. U hitnoj kirurškoj ambulanti Opće županijske bolnice Vukovar jučer ujutro zabilježeno je 15 različitih lomova, a u pitanju su bili prijelomi ramena, zdjelica te ključne kosti. Na ispostavama zavoda za hitnu medicinu u Županji i Drenovcima zabilježene su ukupno četiri traume zbog poledice. Dr. Dario Vukelić pojašnjava kako je riječ o nagnječenjima i prijelomima.

Pripremili: N.Z.EBERHARD/I.GETTO/M.RADOŠEVIĆ/R.MESIĆ/M.LEŠIĆ OMEROVIĆ
DO SLJEDEĆEG VIKENDA PLUS 12

Znatno više neprilika od leda Osječanima bi u ovom tjednu mogli donijeti odroni snijega s osječkih krovova, jer prema prognostičkim kartama u Osijek stiže zatopljenje, koje bi se do sljedećeg vikenda trebalo popeti do proljetnih 12 stupnjeva u plusu. Predviđa se stabilno vrijeme bez padalina s temperaturama od tri do šest stupnjeva, koje će s odmicanjem tjedna sve više rasti. Prema dugoročnim prognozama, takvo vrijeme će se zadržati cijelu veljaču, pa se Osječani za ovu zimu, čini se, mogu pozdraviti sa snijegom.

Promet na Bajakovu neometan

Nakon što je zbog vremenskih nepogoda u Srbiji 31. siječnja satima bio zatvoren teretni promet prema toj zemlji preko graničnih prijelaza Bajakovo i Tovarnik, u nedjelju je stanje normalizirano. U subotu se kolona teretnih vozila pred Bajakovom protezala pet-šest kilometara. Jučer je ta kolona smanjena na dva kilometra s tendencijom daljnjeg smanjivanja. HAK je izvijestio da je za teretni promet bio zatvoren granični prijelaz Batina.(S.B./I.G.)

Možda ste propustili...

USTAVNI SUD RH IMENOVAO ČLANOVE ETIČKOG POVJERENSTVA

Povjerenstvo za europske izbore

Najčitanije iz rubrike