Osijek
ZBOG SNIJEGA POVEĆAN BROJ PRIJELOMA

Gipser Igor: Jednom smo imali čak 150 pacijenata u 24 sata
Objavljeno 1. veljače, 2014.
Iz Traumatologije još jednom apeliraju na građane starije dobi da ne izlaze bez prijeke potrebe

Na mnogim mjestima u gradu još ima neočišćenog snijega koji, uz jutarnje “minuse” i poledicu, stvara probleme pješacima, pa su posljednjih dana pune čekaonice Traumatologije KBC-a. Ukupan broj pacijenata, doznali smo tijekom posjeta bolnici, povećan je za tridesetak posto.

Liječnici ondje bilježe povećanje broja prijeloma, uganuća i drugih ozljeda koje možemo pripisati snijegu, ledu i drugim zimskim nedaćama. Nije to ništa neobično djelatnicima Traumatologije jer ih smatraju karakterističnima za ovo doba godine.

- Brojke su u skladu sa zimskim mjesecima prijašnjih godina. Više je padova, ozljeda potkoljenica, koljena, zglobova, ruku, kukova... Posljednjih je dana bilo od 60 do 70 pacijenata na dan, a uobičajena je brojka njih pedesetak. Mi smo spremni, takvo je povećanje broja pacijenata očekivano i situacija je pod kontrolom - kaže dr. Izabela Kiš, dežurna liječnica na Traumatologiji.

Da je posla više potvrdio nam je i gipser Igor Pintarić, koji apelira na građane, pogotovo one starije, da ne izlaze na snijeg i led i tako se poštede posjeta Traumatologiji i njegovoj gipsaonici.

- Građani jednostavno ignoriraju apele da se ne izlazi na poledicu ako nije baš nužno. Razumijem da su na ulici školarci, studenti i radnici, ali što umirovljenici rade na snijegu i ledu, to mi nije jasno. Ljudi olako prihvaćaju vlastito zdravlje, riskiraju ozbiljne ozljede zbog pukog 'izlaska na zrak', a prijelom, recimo, kuka kod starijih osoba vrlo je ozbiljna ozljeda i pretpostavlja težak i neizvjestan oporavak. Radim ovdje 22 godine i svake je zime ista priča, odjel je pun, ponekad se obavi i sto gipsanja u jednom danu, a većina bi se mogla prevenirati. Ipak, ovo što se događa ovih dana nije ništa prema poledici koja je prije nekoliko godina u gipsaonicu unutar 24 sata poslala 150 pacijenata - prisjeća se Pintarić.

Ivan SEKOL
Ponovno “solili” kolnike

Djelatnici zimske službe Unikoma ponovno su posipali solju prometnice u svojoj nadležnosti. No, kako je sol dozirana u skladu s temperaturom zraka, upotrijebljeno je nešto manje soli nego prijašnjih noći. Tako je potrošeno 25 tona soli za prevenciju poledice na cestama, a iz Radne jedinice Čistoća poručuju kako su ostale javne površine i nogostupi očišćeni na vrijeme te ne traže nikakve dodatne aktivnosti. U idućih nekoliko dana temperatura će se kreteti stupanj ili dva oko ništice, ali uz najavu koje pahulje snijega ili kiše postoji mogućnost stvaranja poledice, upozoravaju prognostičari.

PAO PRI IZLASKU IZ AUTOMOBILA

Samo je korak bio dovoljan da jedan od “posjetitelja” Traumatologije kući ode zagipsane ruke. Kako nam je rekao naš sugrađanin, u automobil je ušao u svojoj suhoj garaži, no pri izlasku iz vozila na jednom neočišćenom parkiralištu prekrivenom ugaženim snijegom i ledom doslovno se “složio” pokraj svog automobila. Stradalo je zapešće na koje se dočekao, a iako nije riječ o ozbiljnoj ozljedi, čeka ga tjedan ili dva mirovanja.

Možda ste propustili...

SUTRA OD 10 SATI HOD ZA ŽIVOT

Policija će regulirati promet

REAKCIJE RAVNATELJA, UČITELJA I RODITELJA

Grad za novu demografsku mjeru dobio - čistu peticu

Najčitanije iz rubrike