Regija
BRODSKE UČENICE PONOVNO SJELE U ŠKOLSKE KLUPE

Teško stradale Megi i Anamariju
jučer dočekala cijela škola
Objavljeno 21. siječnja, 2014.
Prije devet mjeseci na djevojke je naletio jureći BMW

SLAVONSKI BROD- „Kakakv osjećaj, čovječe“, široko razvučenog osmijeha jučer je uzviknula šesnaestogodišnja Margareta Sedlarević sjedajući u školsku klupu prvi put nakon teške prometne nesreće u kojoj je nastradala zajedno s još dvije kolegice slavonskobrodske srednje Poljoprivredne škole. Prije devet mjeseci na Margaretu, Ivonu Srećković i Anamariju Sabljak na pješačkoj stazi Cankareve ulice, dok su se vraćale iz škole, brzinom većom od 90 kilometara na sat naletio je BMW kojim je upravljao mladi Deni Župan. U stravičnoj nesreći životnu bitku je izgubila Ivona, Margareta je uz višestruke teške ozljede glave i tijela ostala bez noge, a Anamarija također uz pomoć dviju štaka pokušava hodati i život dovesti u red.

- Jako sam uzbuđena. Doček je bio fantastičan - kaže Anamarija vjerujući da će do kraja godine hodati i bez pomoći drugih. Iako je prošla teški oporavak nakon nesreće, poručuje onima koji bi se eventualno našli u sličnoj situaciji da ne odustaju od života „jer planovi čekaju, samo za njihovo ostvarivanje treba malo više vremena“. Mladim „nabrijanim“ vozačima poručuje da brzu vožnju iskušavaju na autocestama.

Margareta je uzbuđena dolaskom u školu iako još trpi bolove u lijevoj nozi i ima probleme s ortozom.

- Ali izdržavam i tako moram ako želim naučiti hodati s protezom - kaže Megi, kako ju svi zovu. Njezin slučaj je nažalost, kaže ona, još jedna pouka brzim i neobuzdanim vozačima. To misli i ravnatelj škole Vlado Prskalo, koji je djevojke srdačno dočekao zajedno sa školskim kolegama, prijateljima, nastavnicima...

- Ova ulica je prefrekventna. Njome prolazi do 1.300 učenika iz naše i obližnjih škola. Doista je nužno pridržavati se prometnih znakova. Zbog toga smo već razmišljali o zatvaranju ulice i uvođenju pješačke zone - rekao je ravnatelj, naglašavajući kako će škola učiniti sve da bi se nastradale učenice što lakše uključile u normalan život.

- Sve predradnje smo učinili i vidjet ćemo kako će ići dalje. Nema ni jednoga dana da se ne brinemo o sigurnosti učenika pri dolasku i odlasku iz škole. Smatram da bi cijeli sustav morao biti više povezan i svi moramo biti odgovorniji da bi učenici ostali živi i zdravi - kaže Prskalo, navodeći kako se cijeli kolektiv nije oporavio tri mjeseca nakon stravične nesreće u kojoj je jedna učenica izgubila život, a dvjema je duboko izmijenjen.

Zbog ponovnog dolaska u školu, uzbuđena je i udomiteljica Margarete Sedlarević Ana Dobrić.

- Provela je pet mjeseci u bolnici, pa četiri mjeseca na oporavku kod kuće. Puno se s njom razgovaralo, brojni stručnjaci kao i mi - da ovo prihvati kao svoj povratak u normalni život, među svoje vršnjake. A nadam se da će ona dati sve od sebe - kaže udomiteljica. Što se tiče neodgovornih vozača, Dobrić kaže da na žalost njezina poruka do njih ne dopire.

Marija RADOŠEVIĆ
POMOĆ STALNO NA RASPOLAGANJU

“Psihološka će im pomoć uvijek biti na raspolaganju ako bude kakvih poteškoća u prilagodbi”, naglašava školska psihologinja Tea Botica. Napominje kako će djevojkama biti organizirana pomoć dvoje učenika u vrijeme kada je najmanja gužva na hodnicima. A ona je jučer bila golema. Svi su došli iskazati dobrodošlicu i pozdraviti Margaretu i Anamariju, kojima je ministarstvo osiguralo taksiprijevoz od kuće do škole i natrag.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike