Osijek
DR. DAMIR GUGIĆ O EKSPANZIJI TUMORA:

Nije stres - glavni je krivac za
epidemiju tumora loša hrana
Objavljeno 16. siječnja, 2014.
Naše su bake preživjele dva rata i pomor djece pa nisu dobile rak, što znači da stres nije razlog, smatra dr. Gugić

Zbog konstantne popunjenosti na slobodan krevet i hospitalizaciju na Odjelu za onkologiju i radioterapiju Kliničkog bolničkog centra Osijek pacijenti s dijagnosticiranim tumorom moraju čekati i do pet tjedana. No na tom bolničkom odjelu kažu da je to iznimno kratko čekanje, s obzirom na to da se na hospitalizaciju u Zagrebu čeka i do šest mjeseci.

O tome o kolikoj je ekspanziji tumorskih bolesti riječ, govori i podatak da dnevno kroz taj odjel prođe 300 pacijenta, i to 200 kroz ambulantu, a 100 na zračenju. Istodobno, zračenje se obavlja tek na jednom uređuju, jer je drugi već duže vrijeme u kvaru, pa se terapije zračenjem obavljaju u tri smjene, odnosno čak i noću.

Prof. dr. sc. Damir Gugić, voditelj Odjela, uvjeren je da porast broja oboljelih nema veze ni sa stresnijim načinom života ni s proteklim ratom, nego ponajprije s hranom i vodom zasićenom, kako ističe, visokim koncentracijama različitih kemijskih supstanci.

- Stres je dobar i on nas održava na životu, jer nas čini budnima i opreznima, a distres je ono na što se misli kao na potencijalni okidač za bolesti. No sjetite se da su naši bake i djedovi preživjeli dva svjetska rata, epidemiju španjolske groznice, konkretno, mojoj je baki umrlo četvero djece, ali nitko nije zbog svega toga dobio rak i živjelo se dalje. Stvar je u tome koliko vi stresa možete kompenzirati, a čovjek je prilično čvrsto konstruiran i ne bi preživio sva tisućljeća da se razboli zbog svakog stresa. Iako, istina, teško da bi danas netko ostao normalan da mu umre četvero djece jer smo naučeni da se od svega može izliječiti i dugo živjeti - kaže prof. Gugić.

Prema riječima tog stručnjaka, procjene kažu da će do 2035. godine svaka treća osoba u Hrvatskoj u svom zdravstvenom kartonu imati jednu od tumorskih bolesti, a jedini je način zaštite opreznije unošenje hrane i pića u organizam.

- Genom ljudske rase nije se mogao toliko promijeniti u 50 godina, a sve su tumorske bolesti genetski prouzročene, da nije ništa na njega utjecalo. Kada bi bio problem u kozmičkom zračenju, mi bismo ga izmjerili, da je pao meteorit, mi bismo to znali, znači - jedini uzrok može biti hrana, piće i zrak koji udišemo. Danas nije moguće proizvesti dovoljnu količinu hrane bez kemije, a svaka od supstanci koja se može primijeniti u ljudskoj prehrani ima certifikat za sebe, ali ako jednu jabuku tretirate s 25 sredstava, onda i 25 puta prijeđete onu dopuštenu granicu, a o tome nitko ne govori. Svi kažu da su krive cigarete, ali trebate znati da je profit duhanske industrije minoran u odnosu prema prehrambenoj industriji, koja, kako bi povećala profit, proizvodi hranu od najjeftinijih namirnica, a da bi nešto bilo jeftino, morate ga jeftino i uzgojiti. Kako može biti da je kilogram salame jeftiniji od kilograma mesa. Kako mogu ljudski rad, energija, tehnologija i proizvedena namirnica biti jeftiniji od same sirovine?! Tu odmah treba shvatiti da nešto nije u redu i zapitati se od čega je napravljena ta salama. Danas vam ni voće i povrće nisu ništa zdraviji od bombona ili gaziranih sokova, jer trebate znati da jabuka ne može uspjeti bez 20 - 25 prskanja, a grožđe treba 15 - 17 tretiranja, što sigurno nije zdravo - upozorava prof. Gugić.

Prema njegovim riječima, dodatno zabrinjava činjenica da je sve više mladih osoba, u dobi od 30 do 40 godina, s bolestima probavnih organa, a broj jedan među tumorima su i dalje rak pluća, potom dojke, debelog crijeva i ginekološki tumori. Kako je KBC Osijek još uvijek jedna od ustanova koja bez štednje primjenjuje pametne lijekove, svaki mjesec probije proračun i do 40 posto, jer takvi lijekovi po pacijentu mjesečno stoje i do 50.000 kuna.

- Svaki mjesec dobijemo opomenu uprave, ali mi taj novac potrošimo zato što liječimo ljude, a to je posao na kojem nema štednje - odlučan je prof. Gugić.

Nefreteta Z.EBERHARD
Stresa se rješava u traktoru

Voditelja Odjela za onkologiju i radioterapiju KBC-a Osijek upitali smo i kako se zaštititi od otrova u hrani i što jesti te kako se konkretno hrani on i njegova obitelj.

- Osobno se ne mogu hraniti drukčije nego moj narod. Imam svoj vrt i uzgajam koliko je moguće u zdravim uvjetima minorne količine hrane, a na selu imam imanje gdje se svinje i pilići prirodno hrane te voćnjak u kojem se ništa ne prska. Stresa se rješavam tako da sjednem u traktor i vozim se gore-dolje po poljani, kao Teletubbies. No to je možda od deset do 15 posto hrane koju moja obitelj konzumira, jer smo mi relativno osviješteni, ali što je sa svim drugim od čega se ne možemo zaštititi - kaže iskreno prof. Gugić.

Čudotvorna izlječenja

Na Odjelu za onkologiju kažu da često svjedoče tzv. čudotvornim izlječenjima, ali prof. Gugić ističe da ih, zapravo, danas znanost lako može objasniti.

- Čudotvorna su izlječenja u onokologiji moguća i mi se s vremena na vrijeme iznenadimo kada nam pacijent kojem smo mi preporučili simptomatsku terapiju, jer je iscrpljena svaka mogućnost onkološkog aktivnog liječenja, dođe zdrav. Naime, kod jako, jako zloćudnih tumora stanice se toliko brzo dijele i mijenjaju svoje klonove da ne možete tako brzo mijenjati kemoterapiju, jer se one prilagode terapiji brže od promjene terapijskih protokola. U toj brzini one ponekad znaju same sebi poslati programiranu smrt, a svaka naša stanica ima programiranu smrt, pa tako i te zloćudne. Tada dolaze ljudi i kažu: “Ja sam se čudotvorno izliječio, i sva vaša medicina ne valja”. Nisam vjernik i ne volim reći da je to Božja volja, nego da je to prirodni zakon. Mi smo se prije čudili tom fenomenu, ali danas kao znanstvenici znamo u čemu je tajna - uvjeren je prof. Gugić.

Možda ste propustili...

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

U OSIJEKU O GOSPODARENJU OTPADOM

Unikom osniva Centar za obradu glomaznog otpada

Najčitanije iz rubrike