Regija
PREZENTIRANI PODACI ZA VIROVITIČKO-PODRAVSKU ŽUPANIJU

Sve više mladih odaje se kockanju,
alkoholu, pušenju i drogama
Objavljeno 7. siječnja, 2014.

SLATINA – Naše aktivnosti zasnovane su na egzaktnim pokazateljima i već deset godina provodimo anonimnu anketu među svim učenicima šestih razreda osnovnih škola i drugih razreda srednjih škola Virovitičko-podravske županije, rekao je dr. Miroslav Venus, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije i predsjednik županijskog Povjerenstva za suzbijanje bolesti ovisnosti, govoreći o toj problematici na sjednici gradskog Povjerenstva za prevenciju.

Da bi podaci dobiveni u provedenoj anketi bili što vjerodostojniji, statistički ih obrađuju stručnjaci Instituta „Ivo Pilar“ u Zagrebu.

– Uzorak je reprezentativan, jer smo anketom tijekom godina obuhvatili čak 15.381 učenika. Postavljenih 27 pitanja obuhvaćaju odnos tih mladih ljudi prema kockanju, koje je u posljednje vrijeme sve češći oblik nezdravog stila ponašanja, prema prekomjernom konzumiranju alkoholnih pića, pušenju duhanskih proizvoda, dostupnosti droga u najužem smislu, do onoga što smo mi procijenili iznimno važnim, a to je kvaliteta provođenja slobodnog vremena - kaže dr. Venus.

Prema njegovim riječima definicija slobodnog vremena vrlo je rastezljiva, a uglavnom se odnosi na vrijeme koje nam preostane nakon što obavimo sve obveze i odmorimo se.

– Na temelju istraživanja i analize odgovora, došli smo do saznanja da oni često uopće ne znaju gdje bi to svoje slobodno vrijeme kvalitetno proveli. Tako je i nastao projekt o načinima korištenja slobodnog vremena u Virovitičko-podravskoj županiji, koji je krenuo iz slatinske OŠ Eugena Kumičića i proširio se na cijelu županiju. Za ostvarenje toga projekta pod nazivom „Prevencija rizičnih ponašanja kroz specifičnu edukaciju, psihoedukaciju i pomoć mladima u organizaciji slobodnog vremena“ i tiskanje vodiča „Iskoristi dan u Virovitičko-podravskoj županiji“ u 2013. godini dobili smo ne samo deklarativnu nego i financijsku potporu Ministarstva zdravlja - kaže dr. Venus.

U vodiču su zastupljene sve jedinice lokalne samouprave u županiji, a učenicima sedmih i osmih razreda i prvih razreda srednjih škola vodič je podijeljen besplatno pred kraj Mjeseca borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti. U suradnji s policijom već nekoliko godina provodi se i projekt Pronađi svoj put u zdravi život, u sklopu kojega se prezentiraju policijski uređaji, oprema i rad službenog psa za detekciju opojnih droga, a dijele se i promotivni materijali kao dio preventivnih edukativnih aktivnosti kojima se može mnogo postići u području prevencije.P.Žarković

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike