Osijek
2014. GODINA JE VELIKIH INVESTICIJA

U Osijeku počinju radovi na
najvećem projektu u Hrvatskoj
Objavljeno 2. siječnja, 2014.
Do kraja 2014. krenut će prvi tramvaj kroz Višnjevac

Investicijski gledano, 2014. godina, kada je Osijek u pitanju, mogla bi biti iznimno zanimljiva. I po pitanju javnih i privatnih ulaganja.

Sa zanimanjem se naime očekuje početak radova na gradnji najvećeg hrvatskog projekta koji je financiran sredstvima Europske unije. Vodovodov je to projekt gradnje pročišćivača otpadnih voda i sjevernog kolektora, izvođači će se izabrati prema kriterijima međunarodnog natječaja, ali bit će to dobra prilika da posrnuli osječki građevinski sektor zasigurno uzme svoj dio kolača.

Dio njih angažiran je i na gradnji mosta preko Drave, a osječka građevinska operativa sudjelovat će i u (očekivanom) dovršenju južnog traka južne obilaznice kojega će svakako krasiti novo čvorište na Vinkovačkoj cesti.

Ove godine počet će, kada je u pitanju promet i onaj nevidljivi dio posla - papirnata priprema projekata na denivelaciji pružnog prijelaza na Svetog Leopolda Bogdana Mandića, kao prvog od pet koji će se raditi u Osijeku. I da, do kraja 2014. krenut će prvi tramvaj kroz Višnjevac. Dobro je da su svi ovi projekti, izuzev ovog s tramvajima, financirani iz državnog proračuna, po tome se ne bi moglo reći kako Osijek nije u fokusu središnje vlasti. Još kada ovome pribrojimo najavljeni početak predradnji na gradnji nove termoelektrane, jasno je kako će u iduće tri godine Osijek ponovno biti veliko gradilište.

No neće izostati ni privatne investicije. Do proljeća će u cijelosti biti dovršena i s radom započeti nova tvornica Kandita, bit će to početak oživljavanja industrijske zone Nemetin. Ondje su najavljeni i novi stanari, spominju se hrvatske podružnice međunarodno priznatih Lagermaxa i Messera.

Posebno zadovoljstvo čini i što širenje u novu tvornicu najavljuju iz Pekare Kruna. Nova tvornica bit će u neposrednoj blizi postojećeg pogona, investirat će u prvoj fazi, izjavljuje ovaj investitor, približno 35 milijuna kuna. Nova ulaganja - kamionski terminal s odmorištem najavljuju i iz još jedne tvrtke privatnog vlasništva - Ricarda.

Na posljetku s nestrpljenjem se u ovoj godini očekuje i obnova zgrade Supermarketa. Nakon što su cijelu prošlu godinu njegovi vlasnici vagali bi li ga prodali ili obnovili, presudilo je ovo drugo. Sve je navodno spremno, arhitekti su prekrojili unutrašnjost Supera, ali vlasnici još sve skrivaju. Posebice izgled pročelja. No i to bi u idućih dvanaest mjeseci 2014. godine trebalo iznjedriti.

Dario KUŠTRO
U 2013. “MINUS” NA ZAVODU

Najavljene investicije svakako će pridonijeti i novim radnim mjestima. Nažalost, 2013. godinu osječki Zavod za zapošljavanje u konačnici završit će s više ljudi koji su došli u evidenciju nezaposlenosti, nego iz nje otišli. Krajem studenoga ta je brojka bila u minusu za 36 osoba.

Kandit

će do proljeća u cijelosti dovršiti novu tvornicu

Možda ste propustili...

INFO DAN EU PROJEKATA FAKULTETA ZA DENTALNU MEDICINU I ZDRAVSTVO

Projekti vrijedni 5 milijuna eura

DESETO IZDANJE KREATIVNE RIZNICE

Rizničarska kreativnost usmjerava životopise

Najčitanije iz rubrike