Regija
GUTLJAJ RAKIJE I ZALOGAJ ČVARAKA

Čvarakfest u Karancu okupio
istinske ljubitelje te pučke delicije
Objavljeno 8. prosinca, 2013.

Karanac je opet bio u znaku čvaraka. Na mjesnoj poljani, naime, jučer je, u sklopu Adventa u Baranji, održan 5. zaredom Čvarakfest, koji je organizirala Turistička zajednica Baranje.

Više stotina posjetitelja dalo si je oduška. Od jutarnjih sati istraživali su koja je kobasica najjeftinija i na kojem je štandu najbolja rakija. Na natjecanje se odazvalo desetak majstora pripravljanja čvaraka - svi uvjereni da će upravo njihovi čvarci biti najbolji. Topljenje jedne od rijetkih organskih masa koja se na toplini - skuplja trajalo je približno dva sata, a povjerenstvo, na čelu s Ilonkom Horvat - Mamikom, suglasilo se da je najbolje čvarke istopio Branko Kudlaček, nezaobilazni dio Obiteljsko-poljoprivrednog gospodarstva Kraljik iz Belišća. Na sva ga je usta hvalio i vlasnik spomenutog OPG-a Josip Kraljik.

- Iskustvo je jako važno u topljenu čvaraka. Mi ih proizvodimo više od tone godišnje. Sviđaju se svima, od posjetitelja sajma u osječkoj Tvrđi do Istrana - priča Kraljik, napominjući da je tajna u nekoliko važnih postupaka. Čvarke, kaže, tope na visokoj temperaturi, a bit priče je u leđnoj ili vratnoj slanini. Vode se i nekim liječničkim preporukama, pa ih zbog onih koji pate od viška masnoće tope tako da izgledaju kao čips.

- Naši se čvarci prave tako da ih možete jesti gledajući Sulejmana ili neke druge televizijske serije - objašnjava Kraljik. Samo nijansa dijelila je prvoplasirane od čvaraka koji su zauzeli drugo i treće mjesto. A riječ je o nadaleko poznatom “baranjskom čipsu” u izvedbi Vlade Škrobe - Baje, koji je takve čvarke već “patentirao”, i onima iz kotla koji su pristavili vlasnici karanačkih Ivice i Marice. Koliko je god čvaraka u Karancu proizvedeno i - prodano je. Za cijenu se, gotovo, nije ni pitalo. Stotinjak kuna za kilogram izdvojili su svi oni koji su bili željni svježeg proizvoda. Cijene kobasica kretale su se od 50 do 100 kuna, na svoje su došli ljubitelji lovačkih delicija i kolača, a mogao se kušati i grah u zemljanom loncu, kobasice s pirjanim kiselim kupusom, jetrica s bijelim lukom, langošice... I.Getto

BOŽIĆNI SAJAM, FIJAKERI, KONCERT

Sve skupa odvijalo se u sklopu Adventa u Baranji, koji se nastavlja 15. prosinca na belomanastirskom središnjem trgu. Toga dana u poslijepodnevnim satima sve posjetitelje očekuje božićni sajam, romantična vožnja fijakerima i koncert. Dakako, sve će pratiti bogata zimska gastronomska ponuda.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike