Kultura
24. KRLEŽINI DANI

Znanstveni skup, izložba, predstavljanje teatroloških knjiga i tri predstave u HNK-u
Objavljeno 8. prosinca, 2013.

OSIJEK - Polaganjem vijenca na spomenik Miroslava Krleže u Perivoju kralja Držislava, uz govor akademika Borisa Senkera te uz Krležine “Balade Petrice Kerempuha” u izvedbi Nikše Eldana, u 13 sati u ponedjeljak, 9. prosinca, u Osijeku 24. put počinje znanstveni skup Krležini dani. Utemeljitelj ove manifestacije je HNK u Osijeku, a suutemeljitelji Filozofski fakultet, Zavod za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU/Odsjek za povijest hrvatskog kazališta, Zagreb.

Istoga će dana u foajeu HNK, u 18.30 sati, biti otvorena izložba HNK u Varaždinu “Boris Bućan – varaždinski plakati”, a svečano je otvorenje Dana planirano za 19.30 sati, izvedbom predstave Ane Tonković Dolenčić “Zeusove ljubavnice”, u režiji Ivana Lea Leme.

Krovna je tema ove godine “Supostojanja i suprotstavljanja u hrvatskoj drami i kazalištu”, a znanstveni dio počinje u utorak, 10. prosinca, u 9 sati, u Svečanoj dvorani Filozofskog fakulteta, izlaganjem Zlate Šundalić (Flora i fauna Nalješkovićevih Komedija), Helene Sablić Tomić i Katarine Žeravica (Sakralno i profano u starohrvatskim crkvenim prikazanjima 16. i 17. stoljeća), Cvijete Pavlović (Šenoin prijevod Fausta Charlesa Gounoda) i drugih.

Predstavljanje novih teatroloških izdanja: Krležini dani u Osijeku 2012. - Kazalište po Krleži (Govore akademici Nedjeljko Fabrio, Boris Senker i priređivač izdanja Branko Hećimović), Lucija Ljubić: Desetica (govore Dubravka Crnojević Carić, Darko Gašparović i autorica) te Martina Petranović: Na sceni i oko nje (govore Lucija Ljubić, Ivan Trojan i autorica) na programu je od 17.30 sati u HNK-u. Na sceni, u 19.30 sati, gostuje Kazalište Marina Držića iz Dubrovnika, s predstavom Miroslava Krleže: U agoniji (redatelj Joško Juvančić).

Dnevni dio znanstvenih izlaganja u srijedu također počinje u 9 sati, dok će u foajeu HNK, u 17.30 sati, biti predstavljanje novih teatroloških izdanja: Branka Hlevnjak “Drago Turina scenograf” (govore Ivana Bakal i autorica), te “Antologija hrvatske ratne komedije (1991. – 1997.)”, koju je priredila Sanja Nikčević (govore Vlatko Perković i autorica). Ulomke iz komedija izvode Selena Andrić i Ivan Ćaćić. U 19.30 sati gostuje HNK Varaždin s Krležinom predstavom “Tri kavaljera frajle Melanije”, u režiji Georgija Para. N.Vekić

Možda ste propustili...

PREMIJERA U DJEČJEM KAZALIŠTU BRANKA MIHALJEVIĆA

“Četiri čudesne nezgode” voljet će i djeca i roditelji

HNK U OSIJEKU: JER STE VI TO TRAŽILI

Još dvije izvedbe sjajnih “Maratonaca” u svibnju

VINKOVAČKA GRADSKA KNJIŽNICA I ČITAONICA

Otvoren 6. Festival dječje knjige

Najčitanije iz rubrike